Todėl daugelyje vietų atsirado telefonais kalbėtis draudžiantys lipdukai, o teatruose prieš spektaklius skamba įrašai, įspėjantys išjungti aparatų garsą.

Tačiau įspėjimai padeda toli gražu ne visada.

Su telefonu – Mišiose

Klaipėdos šventojo Juozapo Darbininko parapijos klebonas Saulius Damašius tvirtino, kad bažnyčioje mobilieji telefonai skamba neretai.

Kaip tyčia dažniausiai jie suskamba per Mišių kulminaciją, kai kunigas iškelia ostiją.

S.Damašius įsitikino, kad tai labai trikdo tikinčiuosius. Tik kunigai sugeba susitelkti ir nesiblaškyti.

Dvasininką stebina žmonių nenoras nors valandai išjungti mobilųjį telefoną arba išvis palikti jį namuose. Maža to, kai kurie tikintieji skuba į atokesnę bažnyčios vietą ir nesidrovi kalbėtis.

„Kartą suskambo net pačiame priekyje sėdinčios močiutės telefonas. Ji atsiliepė ir ėmė pasakoti, kur yra ir kas vyksta“, - šyptelėjo klebonas.

Kad ne laiku neskambėtų mobilieji, kunigas, ypač per didžiąsias religines šventes, tikinčiuosius įspėja išjungti jų garsą.

Lyg maršas jauniesiems

Mobilieji telefonai netyla ir Civilinės metrikacijos skyriuje įregistruojant santuokas.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Gražinos Misevičienės, dažniausiai per tuoktuves skamba svečių telefonai.

Tačiau pasitaiko, kad neduoda ramybės net ir jaunavedžių mobilieji.

„Dažniausiai jie suskamba trečiadieniais registruojant neiškilmingas santuokas. Būna, kad tuokiu jaunuosius, o telefonas, paliktas rankinėje, gulinčioje ant toliau esančios kėdės, pradeda įkyriai skambėti. Tada visi pasijuntame nejaukiai“, - pasakojo G.Misevičienė.

Vedėja pastebėjo, jog dažniau mobiliuosius pamiršta išjungti vyrai.

Keisčiausia, kad suskambus telefonui svečiai jo ne tik neišjungia, bet pasislėpę už kolonos ima kalbėti, įsivaizduodami, kad niekas jų negirdi. G.Misevičienė prisipažino, kad ji pati tą akimirką pasijunta tarsi sakytų prakalbą ne žmonėms, o sienoms.

Nustebino estai

Daugelyje šalies teatrų prieš spektaklius jau įprasta girdėti įspėjimus išsijungti telefonus.

Klaipėdos dramos teatro aktorius Vytautas Anužis tvirtino, kad aktoriai gastrolių metu jau net įprato lyginti, kuo skiriasi skirtinguose teatruose nuskambantys įspėjimai.

Tačiau teatre vis dar atsiranda žiūrovų, kuriems įspėjimai - nė motais. Kai kurie atsiliepia į skambučius ir net komentuoja spektaklio vyksmą.

„Tai labai erzina ir trukdo. Kartais norisi nutraukti spektaklį ir aštriau išlieti emocijas dėl tokių nesusipratėlių“, - neslėpė V.Anužis.

Aktorius prisiminė ir jį nustebinusį reiškinį gastrolių Taline metu.

„Prieš spektaklį „Idioto mišios“ neišgirdome nė vieno priminimo išsijungti mobiliuosius. Vis dėlto per vaidinimą salėje buvo tylu. Tik po spektaklio nuaidėjo priminimas neužmiršti vėl įsijungti telefonus“, - prisiminė pašnekovas.

Ir Lietuvos publika darosi vis labiau išsiauklėjusi, - telefonai spektakliuose skamba vis rečiau.

Tačiau anot V.Anužio, atsikratydami vienos ydos, žiūrovai įgyja naujų. Dabar publika įprato į salę neštis kukurūzus, saulėgrąžas, į plastikinius indelius įpiltą kavą ar sultis.

Aidėjo ne ryšio zonoje

Mobilieji telefonai neretai skamba ir per kitus iškilmingus renginius.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė mano, kad prieš kultūrinius renginius išsijungti telefoną turėtų būti taip pat natūralu, kaip rūbinėje pasikabinti paltą.

G.Giedraitytė juokėsi prisiminusi neseną įvykį, kai per Klaipėdos kultūros magistrų ceremoniją Pilies muziejaus princo Fridricho poternoje, atsakingiausiu momentu garsiai suskambo vieno svečio telefonas. Juokingiausia, kad dėl storų poternos sienų ši vieta turėtų būti ne ryšio zonoje.

Atsiliepia per posėdį

Mobiliaisiais telefonais uždrausta kalbėtis ir Klaipėdos savivaldybės tarybos posėdžių salėje.

Tačiau posėdžių metu ne vienas politikas nesidrovi čia pat pasikalbėti.

Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius teigė, jog telefonų skambučiai tarybos posėdžių netrikdo. Esą dažniausiai politikai savo telefonams nustato begarsį režimą. Taip elgiasi ir pats meras.

Tačiau R.Taraškevičius neslėpė, jog kartais, pamačius, kad skambina svarbus asmuo, tenka atsiliepti net ir posėdžių metu.

Kita vertus, meras tikino visada išjungiantis savo telefono garsą svarbių renginių metu. „Po renginio peržiūriu praleistus skambučius ir visiems perskambinu“, - sakė R.Taraškevičius.

Įspėti – nemandagu

Dauguma pašnekovų džiaugėsi, kad įspėjimais išjungti telefono garsą pavyksta perauklėti užuomaršas.

Tačiau protokolo žinovas Seimo narys Arminas Lydeka teigė, kad tokie įspėjimai nėra mandagūs. Esą tie, kurie publiką įspėja išsijungti mobiliuosius telefonus, tarsi parodo savo nepasitikėjimą ja.

„Aš pats, skaitydamas paskaitas, stengiuosi juoko forma priminti išjungti telefono garsą. Kad neįžeisčiau klausytojų. Paprastai įspėju ne išsijungti telefonus, o paskaitos pradžioje pasakau, kad po pranešimo publika neužmirštų jų vėl įjungti“, - kalbėjo Seimo narys.

A.Lydeka sakė, kad tie, kurie renginių metu neišjungia telefonų garso, demonstruoja nekultūringumą.

Jeigu vis dėlto pasitaiko užmiršti telefoną išjungti, pašnekovas patarė jokiu būdu neatsiliepti.

„Net jeigu ir sakytumėte, kad dabar esate renginyje ir negalite kalbėti, tai jau vis tiek būtų pokalbis. Kai telefonas skamba ne laiku, reikia tik žaibo greitumu surasti telefoną, „atmesti“ skambutį, o kitiems aplinkiniams elgtis taip, tarytum nieko neįvyko“, - siūlė A.Lydeka.

Svarbus ir tonas

Mobiliųjų telefonų savininkai turėtų ne tik laiku išjungti mobiliojo telefono garsą, bet ir gerai pagalvoti, kokį skambėjimo toną pasirinkti.

Valstybinis aplinkos sveikatos centras neseniai įspėjo įrašyto mylimo keturkojo kniaukimo ar lojimo nenustatyti kaip telefono tono.

Tai esą gali suerzinti greta atsidūrusius agresyvesnius gyvūnus ir išprovokuoti juos pulti.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gydytojas Rimantas Giedraitis sakė, kad Lietuvoje kol kas dar neužfiksuota, kad šuo ar katė užpultų žmogų, išgirdę įrašytus kito gyvūno skleidžiamus garsus. Tačiau užsienyje tokių atvejų jau buvo.

Gydytojas įspėjo, kad tai turėtų būti ypač pavojinga klaipėdiečiams, nes Klaipėda garsėja dideliu skaičiumi agresyvių šunų.