Nuo rugpjūčio pabaigos nuvykus į bet kurią Europos Sąjungos (ES) šalį skambučiai namiškiams kainuos ne daugiau kaip 1,69 lito už minutę (plius pridėtinės vertės mokestis).

Praėjusio mėnesio pabaigoje įsigaliojo naujas ES reglamentas dėl tarptinklinio („roamingo“ paslaugos) ryšio, pagal kurį keliaujantiesiems Europoje mobiliojo ryšio tarifai sumažėjo iki 70 proc.

Juridiškai operatoriai savo klientams privalo pasiūlyti naujus įkainius iki liepos pabaigos. Jei klientai neprieštarauja, tai nuo rugsėjo 1 d. tarifas jiems taikomas automatiškai.

Tačiau paprašyti naujo tarifo kiekvienas galėjo jau nuo liepos 1 d. ir mobiliojo ryšio bendrovė privalėtų jį pradėti taikyti ne vėliau kaip po mėnesio.

Patirtų nuostolių

Lietuvos mobiliojo ryšio bendrovės apie galimybę užsienyje kalbėti pigiau nepraneša ir apie tai šneka labai nenoriai. Visus savo klientus apie pigesnę paslaugą operatoriai informuos ir pigesnius tarptinklinio ryšio tarifus ims taikyti paskutinę nustatytų terminų dieną – ne vėliau kaip rugsėjo 1-ąją.

Ryšių reguliavimo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Diana Korsakaitė tikino, kad informuoti visus klientus mobiliojo ryšio operatoriams nėra taip paprasta. „Šiaip ar taip iš viso yra apie 4,5 mln. abonentų, o pranešti reikia kiekvienam“, – sakė ji.

Vis dėlto pagrindinė priežastis delsti yra kita.

„Jei šiandien kreipiatės dėl naujų tarptinklinio ryšio tarifų ir operatorius juos pritaiko anksčiau nei rugpjūčio pabaigoje, tai jūs už pokalbius mokate mažutes sumas, o operatorius savo užsienio partneriui moka pagal seną tvarką. Reiškia, kad kiekvienas skambutis ne tik neneša pelno, bet yra 100 proc. nuostolingas bendrovei“, – aiškino D.Korsakaitė.

Vietos mobiliojo ryšio bendrovės turi mokėti užsienio operatoriams už tai, kad klientai toje šalyje naudojasi jų ryšiu. Įkainiai iki šiol buvo derybų reikalas, o fiksuoti tarifai, anot D.Korsakaitės, privalomai bus pradėti taikyti tik nuo rugpjūčio pabaigos.

„Omnitel“ atstovas Darius Maikštėnas teigė, kad dabar dar nesuderinti didmeniniai tarifai su užsienio operatoriais, todėl bendrovė iki rugpjūčio pabaigos netaikys eurotarifo.

„Net jei vartotojas paprašytų dabar, po mėnesio jam netaikytume naujų „roamingo“ tarifų. Mes privalome tai padaryti tik nuo rugpjūčio pabaigos“, – sakė D.Maikštėnas.

Kitokios nuomonės laikosi Ryšių reguliavimo tarnybos direktoriaus pavaduotoja.

„Tada vartotojas turėtų kuo skubiau kreiptis į Ryšių reguliavimo tarnybą ir mes išnagrinėtume šį klausimą. Vartotojas būtų teisus “, – sakė D.Korsakaitė.

Gerokai atpigs

Pirmaisiais naujos tvarkos taikymo metais viešint kitose ES šalyse skambučių tarifai turės neviršyti 49 euro centų už minutę (neįskaitant mokesčių). Skambučio priėmimo tarifai negalės būti daugiau kaip 24 centai už minutę. Taigi Lietuvos gyventojai, išvykę į kitas ES šalis, už pokalbius mobiliuoju telefonu mokės ne daugiau kaip 1,69 lito už minutę, kai skambins patys, ir apie 0,8 lito, kai pakels ragelį užsienyje. Prieš įsigaliojant naujai tvarkai lietuviai nuvykę, pavyzdžiui, į Angliją, namiškiams skambino 6–16 litų už minutę tarifu (priklauso nuo operatoriaus įkainių), o atsakydami į skambutį kas minutę mokėjo apie 3 litus.

Naujas eurotarifas bus taikomas visose 27 Europos Sąjungos šalyse ir galios tik skambučiams balsu Europos Ekonominės Bendrijos šalių ribose. Be to, įvažiuojantys į kitą šalį klientai privalės būti informuojami apie pokalbių tarifus SMS žinute.