Finansinis danų dienraštis „Borsen“ pirmadienį skelbė, kad Danijos vartotojai, apsiperkantys internete, stebina net pačius optimistiškiausius ekspertus.

Šalies statistikos departamento pateikti skaičiai apie apsipirkimo internete tempus rodo, kad šiais metais sumos, sumokėtos už prekes internete, gali perkopti 16 milijardų kronų – 4 kartus daugiau nei prieš penkerius metus.

Nielsas Bjørnas-Andersenas, elektroninės prekybos ekspertas iš Kopenhagos verslo mokyklos, dar 2000-aisiais spėjo, kad iki 2010-ųjų 10 proc. visų pirkimų šalyje bus atliekama internetu.

„Tačiau jeigu mes jau šiais metais išleisime apie 16 milijardų, esame labai arti tų 10 proc. Tai labai netikėta“, – sako ekspertas.

Pagal Danijos tarptautinės prekybos bei elektroninio verslo asociacijos spėjimus, interneto prekybos pelnas šiais metais gali pasiekti ir 20 mlrd. kronų.

Prie 16 mlrd. kronų už tiesioginius atsiskaitymus internetu, naudojant kreditines arba atsiskaitomąsias korteles, papildomi galima priskaičiuoti 4 mlrd. už mobiliųjų telefonų bei bevielio interneto sąskaitų papildymus.

Daugelis šių pirkimų atliekami daniškose interneto svetainėse, o didžiausią dalį sudaro atsiskaitymai už kelionės išlaidas.

7 iš 10 danų, besinaudojančių internetu, tą darė apsipirkdami, o 53 proc. tų, kurie internete naršė per pastaruosius 3 mėnesius, irgi apsipirko interneto parduotuvėse.

Ekspertai teigia, kad interneto prekyba ir toliau augs, bet jos pramonė taps įmantresnė.

„Ateityje matysime profesionalesnę interneto prekybos plėtrą“, – teigia Andersas Lyhne`as iš „Retail Insitute Scandinavia“. „Šiandien internete esama daug mažų parduotuvėlių, tačiau tos, kurios taps labiau struktūrizuotos, pasieks didžiausią pelną“, – prognozuoja ekspertas.