„WiMAX“ technologija duomenis leidžia perduoti iki 40 Mbps sparta belaidžiu ryšiu nuo 3 iki 10 kilometrų atstumu, o mobilieji „WiMAX“ įtaisai galės perduoti duomenis iki 15 Mbps sparta 3 kilometrų spinduliu.

Ši technologija konkuruos su ADSL plačiajuoste prieiga, taip pat dabartinėmis trečios kartos mobiliojo ryšio technologijomis.

Planuojama išduoti 2 arba 3 penkiolika metų galiosiančius leidimus tinklams visoje Lietuvoje kurti. Tiesa, leidimus gavusios bendrovės galės naudoti ir kitas technologijas, kurios veikia numatytoje 3,41–3,6 GHz dažnių juostoje.

Leidimus gavusios bendrovės per 2 metus turės tinklą įrengti trijuose, o per 5 m. – penkiuose Lietuvos miestuose. Po 10 m. tinklai turės veikti visoje Lietuvos teritorijoje ir jais naudotis turėtų galėti ne mažiau kaip 90 proc. visų šalies gyventojų.

Kiek bus išduota leidimų, priklausys nuo to, ar konkurse dalyvaus ir laimės bendrovės „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ bei „Neltė“. Jos šiuo metu jau teikia duomenų perdavimo paslaugas 3,41–3,6 GHz dažnių juostoje, tačiau turi ribotus išteklius.

Pretendentai siūlymus konkursui turės pateikti iki rugpjūčio 14 d., RRT tikisi juos išnagrinėti ir preliminarius laimėtojus išsiaiškinti iki rugsėjo pabaigos.

Plėtros plane taip pat numatyta kiek vėliau skelbti konkursus ir regioniniams tinklams, apimantiems iki trijų apskričių, kurti. Šiuose tinkluose irgi galės būti naudojama „WiMAX“ technologija.

Ne visi apsisprendė

Šiuo metu dalis potencialių konkurso dalyvių dar nagrinėja konkurso sąlygas ir nėra galutinai nusprendę dalyvauti. „eDIENAI“ planus dalyvauti konkurse patvirtino „Neltė“, „Omnitel“, „Alnos“ įmonių grupės akcininkų valdoma „Norby Telepom“, taip pat „Baltnetos komunikacijos“.

Pastarosios bendrovės savininkas Juozas Kazickas yra vienas „Omnitel“ įkūrėjų.

Tarp svarstančiųjų dalyvauti konkurse yra mobiliojo ryšio operatoriai „Bitė Lietuva“ ir „Tele 2“, TEO LT bei kabelines televizijas vienijantis „Nacionalinis telekomunikacijų tinklas“.

Kol kas priekaištų dėl konkurso sąlygų bendrovių atstovai nepareiškė. „Baltnetos komunikacijų“ generalinis direktorius Mindaugas Pranskevičius sakė, kad kai kurie kriterijai gali atverti nemažai erdvės subjektyviam vertinimui.

Didės konkurencija

Manoma, kad fiksuotojo „WiMAX“ ryšio versija konkuruos su ADSL plačiajuosčio interneto paslaugomis ir leis paprasčiau bei pigiau aprūpinti sparčiuoju internetu regionuose įsikūrusius vartotojus.

O nuomonės dėl konkurencijos su dabartiniais mobiliojo ryšio operatoriais išsiskiria.

„Omnitel“ komunikacijos vadovo Dariaus Maikštėno teigimu, „WiMAX“ technologija papildo mobiliojo interneto UMTS ir HSDPA technologijas. Mobilieji operatoriai neslepia vilčių gauti leidimus „WiMAX“ dažniams argumentuodami tuo, kad integravus „WiMAX“ kartu su esamomis technologijomis, vartotojai turėtų daugiau naudos.

Tačiau operatorių siekiai gauti ir „WiMAX“ dažnius neretai įvardijami ir kaip noras neįsileisti naujų konkurentų į perspektyvią duomenų perdavimo paslaugų rinką. Kadangi „WiMAX“, kuri turi ir mobiliąją versiją ir gali būti naudojama mobiliuosiuose telefonuose, savo galimybėmis konkuruoja su trečios kartos mobiliojo ryšio technologijomis ir neretai jas lenkia.

Vis dėlto, D.Maikštėno nuomone, konkurencijos didėjimas sulig „WiMAX“ atėjimu yra neišvengiamas. „Konkurencija stiprės, taip pat gali atsirasti naujų rinkos žaidėjų, kurie ras savo nišą. Tačiau, manome, kad tokia konkurencija bus naudinga rinkai – bus šviečiami vartotojai, o dėl to augs ir pati rinka“, – teigė jis.

RRT Radijo ryšio departamento direktoriaus pavaduotojas Augutis Čėsna mano, kad „WiMAX“ atėjimas labiausiai perskirstytų mobiliojo interneto paslaugų rinką. Jam pritaria ir „Baltnetos komunikacijų“ vadovas M.Pranskevičius.

Erdvė kainoms kristi?

O „Neltės tinklo“ direktorius Darijus Klusas sako, kad mobilioji „WiMAX“ versija gali būti rimtas konkurentas ir paprastoms mobiliojo ryšio telefonijos (balso) paslaugoms. Kadangi ši technologija leistų perduoti ir balsą, naudojant IP telefonijos technologijas.

„Neltė“ dabar naudoja UMTS-TDD technologiją didmeninėms duomenų perdavimo paslaugoms teikti, tačiau ateityje ketina pereiti prie „WiMAX“, kadangi ta kryptimi pasuko jų įrangos tiekėjas. D.Klusas minėjo, kad gavusi leidimą, „Neltė“ teiktų ir mažmenines paslaugas, pagrįstas „WiMAX“.

Pasaulio ekspertai pripažįsta, kad IP telefonijos paslaugos panaudojant „WiMAX“ technologiją gali smarkiai kirsti per GSM operatorių pajamas. Kadangi balsą koduojant ir siunčiant jį per duomenų perdavimo ryšį, smarkiai krinta sąnaudos.

Pavyzdžiui, šiuo metu Lietuvoje 1 megabaito perdavimas naudojant mobiliojo interneto paslaugas kainuoja apie 0,1–0,16 lito. Užkodavus balsą taip, kad jį būtų galima perduoti kaip duomenis, viename megabaite duomenų „tilptų“ beveik 23 min. pokalbis.

Arba tai reiškia, kad vienos minutės pokalbio savikaina nesiektų 0,5 cento. Net ir įskaičiavus tai, kad balsą perduoti per duomenų ryšį yra sudėtingiau, minutės savikaina vargu ar viršytų 1 centą.

Esant didelei konkurencijai, pokalbių kainos visuomet artėja prie savikainos.

Neoficialiuose pokalbiuose operatorių atstovai yra minėję, kad panaudoti duomenų ryšį balsui perduoti reikštų didelės pajamų dalies netekimą, nes alternatyvios paslaugos – mobilusis internetas, turinio paslaugos dar nesudaro didelės pajamų struktūros dalies.

Šįmet balso telefonijos paslaugos sudarė apie 77 proc. mobiliojo ryšio operatorių pajamų. Iš duomenų perdavimo, SMS ir MMS paslaugų buvo gauta tik 15,4 proc. pajamų. Vidutiniškai per mėnesį abonentai kalbėjo po 70 min.

Tokiu atveju galėtų būti taikomas fiksuotas mėnesinio mokestis, už kurį būtų galima naudotis mobiliojo ryšio paslaugomis praktiškai be apribojimų. Papildomai būtų apmokestinamos pridėtinės paslaugos.

Įrangos gamintojų įtaka

Tačiau tai – tik teoriniai svarstymai, nes kol įsibėgės „WiMAX“ plėtra, gali praeiti nuo kelių iki dešimties metų. Per tą laiką situacija rinkoje gali smarkiai keistis.

Galų gale sutinkama, kad „WiMAX“ technologijos plėtra labai priklausys nuo įrangos: mobiliųjų telefonų, kompiuterių gamintojų.

Kiek anksčiau GSM pramonės atstovai gana kreivai žvelgė į „WiMAX“, kuris kėsinosi nukonkuruoti brangiuosius trečios kartos mobiliojo ryšio tinklus. Naudodami milžinišką savo įtaką, GSM operatoriai ir jų asociacijos gali paveikti įrangos gamintojus ir pakreipti juos sau naudinga linkme.

2008 m. viduryje „WiMAX“ technologiją į savo nešiojamųjų kompiuterių mikroschemas ketina integruoti didžiausia procesorių gamintoja „Intel“.

Ši kompanija jau pademonstravo savo įtaką, kai 2003 metais išleido pirmąją „Centrino“ platformą nešiojamiesiems kompiuteriams su integruota belaidžio ryšio „Wi-Fi“ technologija. Šis „Intel“ žingsnis smarkiai paspartino „Wi-Fi“ tinklų plėtrą.