Grupė, kuriai priklauso IBM, Nokia, Sun Microsystems, Adobe, Oracle, Red Hat, Corel, RealNetworks, Linspire ir Opera, sakė, kad jos skundas, paduotas pernai, pradėtas nagrinėti tik dabar, likus kelioms dienoms iki „Vista” išleidimo.

2004-aisiais Europos Komisija nustatė, kad Microsoft naudojo savo dominuojančią padėtį rinkoje, siekdama išstumti RealNetworks ir kitus audio ir video programinės įrangos gamintojus ir sąmoningai padarė „Windows” nesuderinamais su kitų gamintojų serverių programine įranga.

„Microsoft” aiškiai nusprendė ignoruoti fundamentalius principus, išdėstytus 2004-ųjų kovo Komisijos sprendime,“ sakė Simon'as Awde'as, vadovaujantis Europos suderinamų sistemų komitetui (ECIS).

„Microsoft” atsisakė komentuoti sprendimą. Komisija nebuvo pasiruošusi veikti.

„Dabar tikriname skundą,“ sakė komisijos atstovas. ECIS penktadienį sakė, kad paskutiniai skundų papildymai buvo atlikti tik praėjusį mėnesį, ištyrus Vista.

„Microsoft” naujoji operacinė sistema oficialiai turėtų pasirodyti antradienį, taip pat ir Briuselyje, kur jos pasirodymą lydės spaudos konferencijos ir pobūviai.

„„Vista” yra pirmasis „Microsoft” strategijos, siekiančios išplėsti savo dominavimą rinkoje į internetą, žingsnis,“ sakoma ECIS pranešime.

Jame pažymima, kad „Microsoft” XAML žymėjimo kalba (markup language) „skirta pakeisti HTML,“ pramoninį dokumentų skelbimo internete standartą. XAML būtų priklausomas nuo „Windows” ir diskriminuotų kitas sistemas, kaip Linux, sako grupė.

Dokumente sakoma, kad vadinamasis „Open XML“ platformos failų formatas, žinomas OOXML pavadinimu, sukurtas veikti be trikdžių tik „Microsoft Office” platformoje. Jis tvarko, kaip dokumentas formatuojamas ir kaip įrašomas.

„Galiausiai bus tęsiamas bet kokio tikro klientų pasirinkimo nebuvimas, slinks metai belaukiant, kol „Microsoft” pagerins – ar net kol ištaisys – savo monopolinius produktus ir savaime aišku, išliks aukštos kainos," sakė Thomas Vinje, ECIS teisininkas, ataskaitoje.

Kai kurie atvejai išspręsti

Tačiau keliais klausimais skundai jau buvo išspręsti. „Microsoft” anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad išspręsti saugumo kompanijų, kaip Symantec ir McAfee, iškelti neaiškumai.

Kompanijos sakė, kad Vista draus joms priėjimą prie operacinės sistemos šerdies, kuris joms būtinas, norint apsaugoti sistemą nuo kenksmingų programų. Po derybų, „Microsoft” sakė suteiksianti firmoms reikalingą informaciją.

„Ši informacija išties ir buvo tai, ko tikėjomės ir ieškojome," sakė Cris'as Paden'as, Symantec korporacijos ryšių su visuomene vadybininkas, anksčiau ir išreiškęs susirūpinimą.

„Microsoft” užginčijo Komisijos 2004-ųjų sprendimą, įtraukusį ir rekordinio dydžio, beveik 500 milijonų eurų (649,4 milijonų JAV dolerių) baudą ir nurodymus pakeisti verslo praktiką. Ji laukia Europos Sąjungos Pirmosios Instancijos Teismo sprendimo.