Didesnė raiška, spalvingumas, interaktyvumo galimybes ir t.t. Šį reiškinį drąsiai galime vadinti televizijos revoliucija, kuri jai padės išlaikyti į internetą nubyrančių vartotojų skaičių.

Tad pabandykime išsiaiškinti, kas gi yra ta raiškioji televizija ir kuo ji skiriasi nuo paprastos?

HD TV - naujas standartas

Skaitmeninė HD televizija vartotojams siūlo daug geresnę ekrano rezoliuciją, kuri leidžia tikroviškiau viską atvaizduoti. HD siūlo daug daugiau detalių nei paprasta TV.

Taip pat vartotojai mato daug sodresnes spalvas, o jų spektras - gerokai platesnis. Todėl galite matyti skirtingus juodos ar pilkos spalvos atspalvius. Tad žolė ir atrodo, kaip žolė, o dangus - kaip dangus.

Lietuvoje šio formato televizijos reikės dar gerokai palaukti, nes mūsų transliuotojai artimiausiu metu prie jo pereiti neketina. Tačiau, jei turite HD-DVD arba Blu-Ray grotuvą, jau dabar galite žiūrėti raiškiuosius filmus ar kitą skaitmeninį turinį.

HD-DVD koziriai

"Didžiausi HD-DVD privalumai yra kaina, kurią jūs mokate norėdami pradėti žiūrėti HD filmus bei interaktyvumas. Mes vartotojams galime pasiūlyti daugybę interaktyvių galimybių. Kiekvienas HD-DVD grotuvas turi antrą video procesorių, tad žiūrėdami filmą galite išsikviesti papildomų langų, kuriuose tuo pat metu matysite, kaip filmas buvo sukurtas arba girdėsite režisieriaus komentarus apie tai, kaip buvo sukurta viena ar kita scena. Viską galite daryti vienu metu, nereikia atskirų dalykų peržiūrėti per kelis kartus.", - sako ekspertas Jeffas Bridgesas

Šiuo metu yra išleista apie 160 HD-DVD formato filmų. Tiesa, noredami juos žiūrėti, turėsite įsigyti specialų grotuvą.

Jie yra trijų tipų, pigiausias kainuoja nuo 500 JAV dolerių. Tiesa, galima išsisukti ir kitaip: jei turite Xbox360, raiškiuosius filmus galite žiūrėti ir naudodamiesi šia konsole, kainuojančia apie 200 JAV dolerių.

O ką gali "Blu-Ray"?

Pasak bendrovės "Sony" viceprezidento rinkodarai Peterio Dille, pagrindinis "Blu-Ray" privalumas tas, kad šiuo metu "Blu-Ray" diskų asociacija vienija apie 170 narių. Jo teigimu, industrijos parama šiems diskams yra net nepalyginama su tuo, ką šiuo metu turi kiti formatai.

"Šiuo metu turinys mums yra viskas. Septynios didžiosios Holivudo filmų studijos remia "Blu-Ray" diskus, penkių iš jų parama yra išskirtinė. Pavyzdžiui, jei norite žiūrėti Disnėjaus kompanijos filmą, turite pirkti "Blu-Ray" grotuvą, nes kitaip jo nematysite.

Talpumas irgi yra vienas svarbiausių mūsų privalumų, ties kuriuo smarkiai dirbame ir dabar. Visiems tapo aišku, kad norint vartotojams sukurti geresnį produktą, talpa yra būtina. Tad iš esmės kalbame apie du pagrindinius privalumus: industrijos paramą bei mūsų technologinį pranašumą - didesnę talpą", - sako jis

Tad kas kietesnis?

Turime pripažinti, kad faktas, jog už "Blu-Ray" stovi "Sony" ir kelios kitos didžiosios kino kompanijos yra stiprus argumentas, tačiau pernelyg sureikšminti jo nereikia.

Šioje kovoje svarbų vaidmenį suvaidinti gali naujosios kartos konsolės, kuriomis taip pat galima žiūrėti HD filmus: "Xbox360" - HD-DVD, PS3 - "Blu-Ray". Vienos ar kitos populiarumas iš dalies ir nulems šios kovos laimėtoją.

Plačiau apie HD-DVD ir "Blu-Ray" dvikovą žiūrėkite skaitmeninio gyvenimo būdo žurnale "BITĖ plius", kuris rodomas šeštadieniais 11:20 LNK TV kanalu.