Taip nutarė Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismo nutartį apskundusios "Fimos" prašymą.

Verslo programinės įrangos aljanso (Business Software Alliance - BSA) atstovė Lietuvoje advokatė Jolanta Pranckevičienė BNS sakė, kad Apeliacinio teismo sprendimas tikriausiai bus apskųstas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Byla "Fimai" iškelta, Mokesčių policijai bendrovės filialuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje 2000 metais atlikus patikrinimą ir nustačius, kad dalis bendrovėje naudojamos "Microsoft", "Symantec", "Adobe", "AutoDesk", "Corel" programinės įrangos yra neteisėta.

"Viena iš esminių priežasčių, dėl kurių teismas sumažino baudą "Fimai", yra ta, kad bendrovė legalizavo nemažai programinės įrangos, tačiau tai neatleidžia nuo atsakomybės", - sakė J.Pranckevičienė.

"Fimos" rinkodaros vadybininkas Tomas Mačernis BNS sakė, kad bendrovė, nors ir nėra visiškai patenkinta teismo nutartimi du kartus sumažinti pradinės baudos dydį, teismo sprendimą vykdys.

T.Mačernio teigimu, "Fima" principinę pergalę pasiekė - teismas pripažino, kad BSA veiklos metodai iškreipiami, kai vaikantis maksimalių baud ų visiškai nesigilinama į aplinkybes bei verslo situaciją Lietuvoje.

Tyrimų bendrovės IPR (International Planning ant Research Corporation) duomenimis, Lietuvoje nelegalios programinės įrangos vartojimas pernai, palyginti su 2000-aisiais, sumažėjo 20 procentinių punktų iki 56 procentų.