Tokios prognozės verčia britus sunerimti, jog klimato atšilimas turės įtakos pramonei, žvejybai, žemės ūkiui.

"Natūralu, kad galvojame apie mūsų vaikų ir anūkų ateitį, bet, manau, kad jau reikia susirūpinti ir dėl mūsų pačių likimo", - rašo Didžiosios Britanijos aplinkosaugos ministrė Margaret Beket pranešimo "Klimato pokyčių scenarijai Jungtinėje Karalystėje" pratarmėje.

Pirmiausia buvo pastebėta, kad per Londono senamiestį su garsiuoju Taueriu ir Vestminsteriu tekanti Temzė pakils ir užtvindys didelę dalį slėnio, jei nebus atitinkamai sustiprinti upės krantai. Vasaros bus gerokai sausesnės, žiemos švelnesnės, liūtys, audros ir potvyniai baisesni, tvirtina britų mokslininkai.

Tačiau bendras kritulių kiekis bus mažesnis, dirva sausesnė - tai bus smūgis žemės ūkiui, augmenijai, gyvūnijai. Škotijos kalnuose sniego sumažės 60-90 procentų. Teks atsisakyti vis dar populiaraus šiuose kraštuose slidinėjimo.

Jau per pirmus tris šių metų mėnesius vidutinė temperatūra buvo aukščiausia, palyginti su šiems mėnesiams 1961-1990 metų laikotarpiu apskaičiuotą vidurkį.

Iki 2080 metų vidutinė temperatūra pakils 2-3,5 laipsnio ir 40 laipsnių karščiai nebus naujiena, ypač pietryčių Anglijoje, kur vidurkis išaugs 5 laipsniais, teigiama pranešime.

Klimato prognozė sudaryta pagal keturis galimus pasaulinius šiltnamio dujų išmetimo į atmosferą scenarijus, ypač anglies dioksido, kuris susidaro deginant anglį ir naftą. Manoma, kad būtent anglies dioksidas bus didžiausias klimato šiltėjimo kaltininkas.

Jei CO2 emisija bus palyginti nedidelė, Temzės slėnyje klimatas bus kaip Normandijoje. Jei emisija bus vidutinė, anglai gyvens kaip Luaros slėnyje, Prancūzijoje, o jei anglies dioksido bus išmetama daug - Temzės slėnio gyventojai jausis kaip Bordo apylinkėse.

Tiesa, gal taip ir nebus, jei pasaulis laikysis Kioto konferencijoje sutarto šiltnamio dujų išmetimo apribojimų. Britų ministrė sako, kad Didžioji Britanija jau pasirengusi iki 2010 metų sumažinti anglies dioksido išmetimą 12,5 procento nuo XX amžiaus paskutinio dešimtmečio lygio.