Ilgus dešimtmečius gydytojai neišnešiotiems kūdikiams skirdavo kofeino, nes nustatyta, kad jis apsaugo nuo apnėjos – būsenos, kai kvėpavimas sustoja 15 sekundžių ar ilgiau. Bet medikams buvo labai įdomu sužinoti kokie yra kiti kofeino poveikiai.

Dėl to Arne Ohlssonas iš Toronto universiteto (Kanada) su kolegomis nusprendė ištirti 2000 neišnešiotų kūdikių. Dauguma tyrime dalyvavusių naujagimių buvo gimę apie 27 nėštumo savaitę. Normali nėštumo trukmė yra 40 savaičių.

Pusei tyrime dalyvavusių vaikų buvo skirta kofeino – iš pradžių į veną, o po to per jų maitinimo vamzdelius. Medicininė informacija apie vaikus buvo renkama iki jų pirmosios kelionės namo.

Mokslininkai nelygino apnėjos atvejų dažnumo abiejose vaikų grupėse ir nebandė patvirtinti ankstesnių tyrimų rezultatų – tai, kai kurių ekspertų teigimu, yra praleista galimybė. Bet mokslininkai stebėjo kiek ilgai vaikams reikalinga ventiliatorių pagalba kvėpuojant ir kokia yra jų plaučių būklė.

47 proc. vaikų, kuriems nebuvo skirta kofeino, sirgo bronchopulmonarine displazija – liga, apibūdinama kaip plaučių uždegiminis procesas ir surandėjimas. Neišnešiotiems kūdikiams rizika sirgti šia liga yra didesnė dėl medicininių ventiliatorių sukuriamo slėgio jų plaučiuose.

Tuo tarpu grupėje, kuriai priklausę neišnešioti naujagimiai buvo gydomi kofeinu, sergamumas bronchopulmonarine displazija siekė tik 36 procentus.

A.Ohlsson sakė, kad taip iš dalies gali būti dėl to, jog vaikai, gaunantys kofeino, su ventiliatorių pagalba kvėpavo maždaug savaite trumpiau nei vaikai, negavę šios stimuliuojančios medžiagos. Mirtingumo ir smegenų pažeidimų dažnumas abiejose grupėse buvo panašus.

Mokslininkai negali pasakyti kaip tiksliai kofeinas padeda naujagimiams kvėpuoti geriau. Bet jie žino, kad šis stimuliantas aktyvuoja kvėpavimo centrą pailgosiose smegenyse, kuris perduoda signalą diafragmai.

A.Ohlsson su kolegomis tęs tų pačių vaikų grupės stebėjimą kelis metus, taip siekiant įvertinti ar kofeino vartojimas tokiame amžiuje turi kokių nors ilgalaikių privalumų ar trūkumų.

Jis pažymėjo, kad kofeinas gali blokuoti tam tikrus svarbius receptorius, esančius ląstelių išorėje. Dėl šio blokavimo su laiku gali išsivystyti smegenų pažeidimas. Medikai taip pat norėtų sužinoti ar kofeinas nedidina rizikos neišnešiotiems kūdikiams sirgti tokiomis ligomis, kaip cerebrinis paralyžius ir regos sutrikimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją