Šio technologiškai itin sudėtingo gręžinio darbus Kinijos mokslininkai pradėjo praėjusį antradienį, praneša „Bloomberg“. Čia bus ieškoma vertingų mineralų ir kitų iškasenų, taip pat atliekami įvairūs geologiniai tyrimai.

Gręžinio projekto sudėtingumą ir preciziką Kinijos inžinerijos akademijos mokslininkas Sun Jinshengas palygino vaizdžiai.

Gręžinys Kinijoje. Li Xiang/Xinhua/ZUMA Press nuotr.

„10 km gylio gręžinio darbai – tai tarsi vairuoti sunkvežimį ant dviejų įtemptų plieninių lynų“, – naujienų agentūrai Xinhua, kuriuos cituoja iflscience.com teigė Sun Jinshengas.

Ir nors 10 km gręžinys bus giliausiais Kinijoje ir vienas giliausių planetoje, šio projekto metu Žemės pluta nebus pragręžta – iki mantijos dar toli. Vidutinis Žemės plutos sluoksnis yra apie 30 km, kai kur jis siekia ir 100 km.

Gręžinys Kinijoje. Li Xiang/Xinhua/ZUMA Press nuotr.

Mokslininkai jau ne kartą bandė išgręžti itin gilius gręžinius Žemės plutoje. Vienas iš paskutiniųjų bandymų vyko Rusijoje, Kolos pusiasalyje.

Dar sovietmečiu mokslininkai iškasė daugiau nei 11 km gylio gręžinį.

Nors darbai ir tyrimai prasidėjo 1970-aisiais, jų finansavimas baigėsi sovietų sąjungai subyrėjus. Iki tol mokslininkams pavyko pasiekti 11,034 metrų gylį žemiau jūros lygio.

Gręžinys Kinijoje. Li Xiang/Xinhua/ZUMA Press nuotr.