Manoma, kad taip – šiaurės pusrutulyje plyti milžiniška žemuma, kurios pakraščiuose matyti sluoksniuotos uolienos, primenančios senovinio vandenyno krantus. Bet visi ligšioliniai įrodymai buvo nuotoliniai – nuotraukos, darytos iš orbitos, bei klimato modeliai.

Dabar pirmą kartą pateikti vietoje surinkti įrodymai, patvirtinantys vandenyno egzistavimą praeityje. Įrodymai gauti nagrinėjant Kinijos marsaeigio Žurong surinktus duomenis – nuotraukas bei mineraloginės uolienų analizės informaciją.

Marsaeigis važinėja Utopijos lygumoje – pietrytinėje šiaurinių žemumų dalyje, netoli pietinio jos pakraščio ir numanomo praeities vandenyno kranto. Per beveik dvejus metus jis nuvažiavo beveik du kilometrus į pietus ir padarė 106 panoramines aplinkos nuotraukas.

Marsaeigis Zhurong aptiko prieš daugelį metų judėjusio vandens požymius Marse. NASA/CNS nuotr.

Jose matyti, kad daugelis uolienų pasižymi sluoksniuota nuosėdine struktūra, kuri gerokai skiriasi tiek nuo vulkaninių uolienų struktūrų, tiek nuo vėjo suneštų sluoksnių. Utopijos lygumų uolienų sluoksniai yra šiek tiek išgaubti – tai rodo, kad juos veikė lėtos srovės, judančios į vieną ir kitą puses.

Dvipusių srovių judėjimą patvirtina ir detalesnė pavienių uolienų analizė, kur kiekviename nuosėdiniame sluoksnyje matyti kryptingo medžiagos nusėdimo požymiai. Dvipusės srovės – potvynių ir atoslūgių ciklo požymis.

Nors Marsas neturi didelio palydovo, kaip Žemė, Saulės gravitacija taip pat kelia potvynius, kurie tokiame dideliame vandenyne galėjo būti reikšmingi, ypač sekliose jo pakrantėse. Vandenynas iš šių vietų atsitraukė prieš daugiau nei tris milijardus metų, o vėliau ir visai išdžiūvo.

Tyrimo rezultatai publikuojami National Science Review.