Vidutinė Žemės temperatūra svyruoja nuo -25 laipsnių Celsijaus iki 45 C. Palyginimui, dienos šviesos temperatūra Merkurijuje pakyla iki 430 C, o naktį nukrenta iki -180 C.

Tačiau Žemė taip pat gali „nueiti“ į akivaizdžius kraštutinumus, rašo LiveScience.com

Antarktida

Kur yra šalčiausia vieta žemėje?

Antarktida, -98 C.

Rytų Antarkties plynaukštė yra šalčiausia vieta Žemėje.

Ledinėje plynaukštėje, rytinėje Antarktidoje temperatūra gali nukristi net iki -98 C, todėl tai tikrai yra šalčiausia vieta visoje Žemėje.

Tyrėjai tai nustatė iš naujo ištyrę palydovinius duomenis. Tyrimai rodo, jog anksčiau ši vieta buvo pasiekusi -93 C). Jų nauja analizė, paskelbta žurnale Geophysical Research Letters, parodė, kad temperatūra iš tikrųjų dar labiau sumažėjo.

Antarktida

Jie nustatė, jog veiksniai, lemiantys šią žemą temperatūrą, buvo geros sąlygos ir itin sausas oras – drėgmė gali sulaikyti šilumą ore.

Kolorado-Boulderio universiteto Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro vyresnysis mokslo darbuotojas Tedas Scambosas, vadovavęs tyrimui, savo pareiškime teigė, kad tai yra riba, iki kurios gali atšalti Žemės paviršius.

Kokia buvo anksčiau užregistruota šalčiausia temperatūra?

Vostok tyrimų stotis, Antarktida, -89,2 C

Prieš tai, kai 2010 m. rugpjūčio 10 d. buvo nustatytas rekordinis Rytų Antarkties plynaukštės žemos temperatūros rekordas, Vostok tyrimų stotis, esanti 1 300 kilometrų atstumu nuo geografinio Pietų ašigalio Antarktidoje, didžiavosi pasaulio šalčiausios temperatūros rekordu.

Antarktida

Klimato sąlygos turėjo būti puikias, kad temperatūra galėtų pasiekti tokį ekstremumą. 2009 metais mokslininkai išsiaiškino, kad šalto oro masė neleido santykinai šiltam orui iš Pietų vandenyno susimaišyti, įstrigindama stotį ledinio oro sūkuryje. Taip pat nebuvo debesų,galinčių padėti sulaikyti šilumą.

Savo tyrime, paskelbtame žurnale „Journal of Geophysical Research“, mokslininkai teigė, kad esant tinkamoms sąlygoms, Vostok stotyje gali būti dar šalčiau, o galima rekordiškai žema temperatūra – – 96 C).

Kur yra šalčiausia nuolat gyvenama vieta?

Jakutskas žiemą

Oimiakonas, Rusija, -71,2 C

Oimiakono kaimas Rytų Sibire yra žinomas kaip šalčiausia nuolat apgyvendinta vieta Žemėje. Dėl netoliese esančio terminio šaltinio jo pavadinimas verčiamas kaip „neužšąlantis vanduo“. Iš pradžių miestas buvo šiaurės elnių augintojų, kurie atnešdavo bandas prie šaltinio vandens, vieta.

Vidutinė žiemos temperatūra Oimiakone siekia – -50 C. Šalčiausia užfiksuota diena mieste buvo 1924 m., kai temperatūra nukrito iki -71,2 C.

Kokia žemiausia užfiksuota temperatūra šiauriniame pusrutulyje?

Klincko meteorologinė stotis, Grenlandija – -69,6 C

Didžiulė Grenlandijos ledyno lyguma giedrą dieną
Poliarinio rato širdyje, Grenlandijos ledyno viduryje, meteorologinė stotis 1991 m. gruodžio 22 d. užfiksavo žemiausią visų laikų temperatūrą šiauriniame pusrutulyje. Tą dieną Klinck meteorologinėje stotyje temperatūra nukrito iki -69,6 C.

Grenlandija

Klinck oro stotis yra 3 105 m aukštyje, netoli aukščiausio Grenlandijos Gunnbjørn kalno taško.

Pasaulio meteorologijos organizacijoje (WMO) dirbantys mokslininkai rekordiškai žemą temperatūrą aptiko tyrinėdami 30 metų archyvą, sukurtą 2007 m. WMO mokslininkai savo išvadas paskelbė 2020 m. rugsėjo mėn. ketvirtiniame Karališkosios meteorologijos draugijos žurnale.

Tai viršijo ankstesnį šalčiausios temperatūros rekordą, kada nors užfiksuotą Šiaurės pusrutulyje, -2 C. Iki Klincko rekordinė žema temperatūra buvo -67,8 C), užfiksuota Verchojanske 1892 m. vasarį ir Oimiakone 1933 m. sausį. Abi šios vietos yra Rusijoje.

Koks miestas yra šalčiausias pasaulyje?

Jakutskas, Rusija, -62,2 C

Iš šalčiausių pasaulio miestų Jakutskas yra pats šalčiausias. 2023 m. sausio 18 d. Sibiro miestas pasiekė naują rekordą, kai temperatūra nukrito iki – 80 F (- 62,2 C) – šalčiausios per beveik du dešimtmečius.

Dideli šalčiai ir klimato kaita

Mokslininkai tam tiria ekstremalias temperatūras, kad geriau suprastų visą Žemės sistemą. Ypač žema temperatūra gali padėti mokslininkams suprasti, ar šiuo metu klimatas keičiasi į šiltesnę temperatūrą.

„Manau, kad turime daug ko išmokti apie klimato kaitą iš itin šaltų vietų“, – „Live Science“ sakė Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos klimato mokslininkas Howardas Diamondas.

Visų pirma, žinodami, kaip gali įšalti Žemė, mokslininkai gali sekti neįprastus šiltos temperatūros periodus. „Vien todėl, kad tam tikrose vietovėse gali atšalti, nes orų kintamumas yra normalus reiškinys, ši šalta temperatūra nepanaikina fakto, kad klimato kaita tęsiasi ir planeta toliau šyla“, – sakė Diamondas.