Dabar pirmą kartą Mėnulio regolito mėginiuose aptikta pailgų stiklo skaidulų. Jos aptiktos Kinijos zondo Chang’e-5 pargabentoje medžiagoje. Ši medžiaga atgabenta iš Mėnulio žemumų Lietų vandenyne; tai palyginus jaunas paviršius, sustingęs prieš du milijardus metų.

Stiklas

Apskritai stiklo granulių šiuose mėginiuose yra 8-20 proc.. Tai daug mažiau, nei Apollo astronautų pargabentuose pusiaujo aukštumų mėginiuose, kur stiklo randama 25-72 proc. Šie mėginiai paimti nuo daug senesnių, 3-3,9 milijardo metų amžiaus, paviršių.

Tačiau Chang’e-5 mėginiai yra daug įvairesni: juose aptikta penkių tipų stiklo granulių – vulkaninių, smūginių, lipniųjų, nuosėdinių ir spindulinių. Kiekvienas granulių tipas rodo skirtingų procesų, lydžiusių Mėnulio uolienas, istoriją, ir padės suvokti, kaip vystėsi mūsų palydovas per milijardus metų.

Chang’e-5. Shutterstock/Wikimedia nuotr.

Pagrindiniai stiklą formavę procesai buvo trys: smūgiai krentant meteoritams, lėtas augimas iš nuosėdų garuojant vandeniui ir radioaktyvių elementų spinduliuotė.

Stiklo skaidulos įdomios ir kitu atžvilgiu: jos gali pasitarnauti statant tyrimų stotis ir kitus statinius. Vystant įvairias technologijas, kurių gali prireikti statyboms Mėnulyje, jau buvo bandoma pagaminti stiklo pluoštą iš turimo ar dirbtinio regolito. Natūralių stiklo skaidulų egzistavimas leistų pluoštą gaminti daug lengviau – tereikėtų jas atskirti nuo kitų regolitą sudarančių dalelių.

Stiklo pluoštas būtų puiki statybinė medžiaga, nes yra lengvas ir tvirtas.

Chang’e-5. Shutterstock/Wikimedia nuotr.

Tyrimo rezultatai publikuojami National Science Review.