Reaguojant į pasirodžiusią informaciją, Radiacinės saugos centras informuoja, kad socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje plinta klaidinti informacija apie neva įvykusį galingą sprogimą Chmelnickio (Ukraina) regione dėl kurio ore pasklido radioaktyviosios medžiagos ir buvo nustatytas jonizuojančiosios spinduliuotės (radiacijos) lygio padidėjimas.

Radiacinės saugos specialistai nuolat (24/7) stebi radiacinį foną Lietuvoje, kuris yra nepakitęs ir gyventojams nėra jokio pagrindo nerimauti. Apie bet kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu Lietuvoje, nedelsiant informuotume atsakingas institucijas ir gyventojus bei pateiktume rekomendacijas dėl apsaugomųjų veiksmų taikymo.

Primename, kad Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas pareiškė, esą dėl sunaikintos nusodrintojo urano amunicijos, kurią Vakarai tiekė Ukrainai, į Europą krypsta „radioaktyvus debesis“. Jį cituoja Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“. Apie tai skaitykite čia: Dar viena Rusijos provokacija: Patruševas gąsdina Europą „radioaktyviu debesiu“

Ir dar kartą norime nuraminti gyventojus, kad dėl įvykių Ukrainoje kalio jodido (KI) tablečių vartoti nereikia. Šios tabletės vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda radioaktyviojo jodo ir tik tada, kai jas vartoti rekomenduoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Kas yra nuskurdintasis uranas ir ar jis gali būti radioaktyvus?

Uranas (U) yra gamtoje natūraliai egzistuojantis elementas, kurio maži kiekiai aptinkami uolienose, dirvose ir vandenyse. Gamtinį uraną sudaro apie 0.71% 235U, 99.28% 238U ir 0.0054% 234U izotopai. Uranas vadinamas „nuskurdintuoju“ uranu tada, kai jame esančio 235U izotopo koncentracija sumažinama tiek, kad jis tampa nebetinkamas naudoti branduolinėse reakcijose. Nuskurdintasis uranas praktiškai yra grynas 238U izotopas, todėl dažniausiai jam ir prilyginamas. Ypač vertinamas didelis nuskurdintojo urano tankis, todėl jis dažniausiai naudojamas kaip apsauga nuo jonizuojančiosios spinduliuotės medicinoje, pramonėje, moksle ir kitose srityse, iš nuskurdinto urano gaminami konteineriai radioaktyviosioms medžiagoms laikyti ar pervežti ir pan.

Nuskurdintasis uranas (238U) yra radioaktyvus, tačiau jo skilimo laikas labai ilgas (milijardai metų). Tai reiškia, kad radioaktyvusis skilimas vyksta labai lėtai ir jo metu išspinduliuojama energija yra maža. 238U skleidžia alfa spinduliuotę, todėl didelio pavojaus dėl išorinės apšvitos žmonėms nėra, tačiau būtina apsisaugoti nuo galimos vidinės apšvitos (įkvėpus ar patekus su maistu), kurią gali sukelti pats 238U izotopas arba jo skilimo produktai, tokie kaip Toris (230Th), Radis (226Ra) ir Radonas (222Rn).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją