Mokslininkai, naudodami fotogrametriją, sukūrė dvi apytiksles senovės egiptiečio veido atvaizdų versijas.

Antropologinė analizė atskleidė, kad vyrui jo mirties metu buvo nuo apie 17-29 metų, jo ūgis buvo maždaug 160 cm, be to, jis turėjo tamsiaodžių afrikiečių protėvių.

Kovo 22 dieną paskelbtame tyrime teigiama, kad šis skeletas yra seniausias Egipte rastas Homo sapiens palaikų pavyzdys ir vienas seniausių pasaulyje.

Nazlet Khater veido rekonstrukcija pagal kaukolės duomenis. Cicero Moraes/ Moacir Elias Santos iliustr.

Tačiau apie jį buvo žinoma nedaug, išskyrus tai, kad jis buvo palaidotas kartu su akmeniniu kirviu.

Dabar, praėjus daugiau nei 40 metų, Brazilijos mokslininkų komanda, naudodama dešimtis skaitmeninių vaizdų, surinktų peržiūrint jo skeleto palaikus, sukūrė apytikslį šio žmogaus veido atvaizdą.

„Dauguma skeleto kaulų išliko. Vis dėlto, kai kurių kaulų trūksta. Laimei, kaukolė buvo gerai išsilaikiusi“, – „Live Science“ sakė tyrimo komandos vadovas Moaciras Elias Santosas, Ciro Flamarion Cardoso archeologijos muziejaus Brazilijoje archeologas.

Viena iš tyrėjų dėmesį patraukusių kaukolės ypatybių buvo žandikaulis ir tai, kuo jis skyrėsi nuo šiuolaikiškesnių apatinių žandikaulių.

Nazlet Khater veido rekonstrukcija pagal kaukolės duomenis. Cicero Moraes/ Moacir Elias Santos iliustr.

Dalies kaukolės taip pat trūko, tačiau komanda ją nukopijavo ir pritaikė naudodama priešingą kaukolės pusę, taip pat panaudojo duomenų taškus iš kompiuterinės tomografijos (KT) skenavimo remiantis virtualiais kaukolių duomenimis

„Egipte gyvenusio vyro kaukolė yra šiuolaikinės struktūros, tačiau dalis jos turi archajiškų elementų, pavyzdžiui, žandikaulis, kuris yra daug tvirtesnis nei šiuolaikinių vyrų. Kai pirmą kartą stebėjau kaukolę, buvau sužavėtas tokios struktūros. Tuo pačiu buvo smalsu sužinoti, kaip atrodys veidas“, – elektroniniu paštu „Live Science“ sakė tyrimo bendraautorius brazilų grafikos ekspertas Cícero Moraesas.

Nazlet Khater veido rekonstrukcija pagal kaukolės duomenis. Cicero Moraes/ Moacir Elias Santos iliustr.

Skaitmeniniu būdu susiedami vaizdus vadinamuoju fotogrametrijos procesu, tyrėjai sukūrė du virtualius žmogaus 3D modelius.

Pirmasis buvo nespalvotas vaizdas su neutralioje būsenoje užmerktomis akimis, o antrasis – meniškesnis, kuriame buvo pavaizduotas jaunas vyras susivėlusiais tamsiais plaukais ir pakirpta barzda.

„Žmonės mano, kad veido aproksimacija veikia kaip Holivudo filmuose, kur galutinis rezultatas 100 proc. atitinka žmogų realiame gyvenime. Tačiau tikrovėje yra ne visai taip. Mes aproksimuojame tai, kas galėtų būti veidas, naudodamiesi turimais statistiniais duomenimis, o gautas darbas yra labai paprastos struktūros“, – sakė Moraesas.

Nazlet Khater veido rekonstrukcija pagal kaukolės duomenis. Cicero Moraes/ Moacir Elias Santos iliustr.

Anot jo, dirbant su istoriniais reliktais visada svarbu humanizuoti žmogaus veidą. „Papildžius struktūrą plaukais ir spalvomis, visuomenė labiau susitapatins, sužadins susidomėjimą ir – kas žino – norą daugiau sužinoti apie konkretų objektą arba archeologiją [ir] visą istoriją. O vien tai, kad šiam žmogaus skeletui yra daugiau nei 30 000 metų, daro jį itin svarbų žmogaus evoliucijos supratimui“, – pridūrė Santosas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)