Didžiąją dalį tokių vaikų DNR sudaro dviejų tėvų DNR, o apie 0,1 proc. sudaro trečiosios moters donorės DNR.

Šiuo novatorišku metodu bandoma užkirsti kelią vaikų, sergančių pražūtingomis mitochondrijų ligomis, gimimui.

Skelbiama, kad iš viso jau yra gimę penki tokie kūdikiai, tačiau daugiau informacijos apie tai neskelbiama.

Mitochondrijų ligos yra nepagydomos ir kūdikiai nuo jų gali mirti per kelias dienas ar net valandas po gimimo. Šis metodas laikomas vienintele galimybe susilaukti sveiko vaiko.

Mitochondrijos – tai beveik kiekvienoje kūno ląstelėje esančios mažytės „jėgainės“, kuriose maistas paverčiamas į naudingą energiją. Defektyvios mitochondrijos nesugeba aprūpinti organizmo energija ir sukelia smegenų pažeidimus, raumenų nykimą, širdies nepakankamumą ir aklumą.

Mitochondrijas su defektais vaikai paveldi iš motinų, todėl mitochondrijų donorystės – tai modifikuota dirbtinio apvaisinimo forma, kai naudojamos sveikos donorės kiaušialąstės mitochondrijos.

Tačiau mitochondrijos turi savo genetinę informaciją arba DNR, o tai reiškia, kad techniškai vaikai paveldi tėvų DNR ir šiek tiek donorės DNR. Toks DNR patobulinimas bus perduodamas iš kartos į kartą. Ši donoro DNR svarbi tik efektyvių mitochondrijų gamybai, neturi įtakos kitiems požymiams, pavyzdžiui, išvaizdai, ir nėra „trečiasis tėvas“.

Šis metodas buvo pradėtas taikyti Newcastle, o 2015 m. Jungtinėje Karalystėje buvo priimti atitinkami įstatymai, leidžiantys naudoti šį metodą. Tačiau Jungtinė Karalystė ne iš karto buvo imtasi tolesnių veiksmų. Pirmasis kūdikis, gimęs taikant šią techniką, 2016 m. gimė jordaniečių šeimai, kuri gydėsi JAV.

HFEA skelbia, kad iki šių metų balandžio 20 d. gimė „mažiau nei penki“ kūdikiai su pakoreguota DNR. Tikslaus tikslus skaičius neskelbiamas, kad šeimos nebūtų identifikuotos.