Paminėtina, kad Jungtinėje Karalystėje ir JAV orofaringinio vėžio atvejų jau yra daugiau nei gimdos kaklelio vėžio.

ŽPV perduodamas lytinių santykių metu. Orofaringinio vėžio riziką didina seksualinių partnerių gausa, ypač tų, su kuriais užsiimama oraliniu seksu. Tiems, kurie gyvenime turėjo šešis ar daugiau oralinio sekso partnerių, gerklės vėžio rizika padidėja 8,5 karto, lyginant su tais, kurie nepraktikuoja oralinio sekso, rašoma iflscience.com.

Elgsenos tendencijų tyrimai rodo, kad kai kuriose šalyse oralinis seksas yra ypač populiarus. Tyrimo JK duomenimis, iš 1000 pacientų, kuriems ne dėl vėžio buvo atlikta tonzilių šalinimo operacija, 80 proc. tyrimo dalyvių nurodė, kad kada nors gyvenime praktikavo oralinį seksą. Tačiau, laimei, tik nedidelė dalis šių žmonių susirgo orofaringiniu vėžiu. Neaišku, kodėl taip yra.

Pagal paplitusią teoriją, dauguma žmonių užsikrečia ŽPV infekcijomis, tačiau organizmai jas įveikia. Vis dėlto nedidelis skaičius žmonių nepajėgia atsikratyti infekcijos, galbūt dėl tam tikro imuninės sistemos sutrikimo. Šių žmonių organizme virusas nuolat dauginasi, laikui bėgant integruojasi į dalį šeimininko DNR, dėl to ląstelės virsta vėžinėmis.

Daugelyje šalių, siekiant apsaugoti moteris nuo gimdos kaklelio vėžio, paauglės skiepijamos nuo ŽPV. Vis daugėja įrodymų, tiesa, netiesioginių, kad vakcinacija gali apsaugoti ir nuo ŽPV infekcijos burnoje. Tam tikrais duomenimis, šalyse, kuriose mergaičių vakcinavimas didelis (daugiau nei 85 proc.), dėl kolektyvinio imuniteto tampa apsaugoti ir vaikinai. Belieka tikėtis, kad dėl vakcinavimo per kelis dešimtmečius sumažės orofaringinio vėžio atvejų.

Vakcinavimas garantuoja apsaugą tokiu atveju, jeigu paskiepijama daug mergaičių – daugiau nei 85 proc. Šiaip ar taip, tai neduoda individualios apsaugos garantijų, ypač šiais laikais, kai žmonės daug keliauja (asmuo gali turėti lytinių santykių su partneriu iš šalies, kurioje kolektyvinis imunitetas nėra susiformavęs ir pan.). Apsauga nesusiformuos šalyse, kuriose paskiepijama mažai paauglių; tarkime, 2020 m. JAV nuo ŽPV dviem ar trimis skiepais buvo paskiepyta tik 54,3 proc. 13–15 m. paauglių mergaičių.

Vaikinus taip pat reikėtų skiepyti nuo ŽPV

JK, Australija, JAV ir dar kelios šalys išplėtė rekomendacijas dėl skiepijimo nuo ŽPV ir įtraukė rekomendaciją skiepyti ir berniukus; tai vadinama vakcinavimo politika, neišskiriant lyties.
Šiaip ar taip, visuotinė skiepijimo politika negarantuoja, kad bus skiepijami visi. Nemaža dalis žmonių nepritaria skiepijimui ŽPV, nes abejoja šių skiepų saugumu, būtinybe, netgi mano, kad skiepai išprovokuos palaidą seksualinį elgesį.

Paradoksalu tai, kad, tyrimų duomenimis, jaunuoliai, vengdami penetracinių lytinių santykių, praktikuoja oralinį seksą.

Apibendrinant galima teigti, kad žmonių elgseną neretai lemia įvairūs veiksniai, todėl lengvų sprendimų dažniausiai nebūna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)