Nuotraukas zondas nufotografavo ketvirtadienį iš 206 tūkst. km aukščio. Po to specialiais aparatais jos buvo perduotos į Žemę. Pasak EKA specialistų nuotraukose matyti "aiški struktūra ir netikėtos detalės".

Mokslininkus ypač sudomino "juoda įduba virš planetos pietinio ašigalio".

220 mln. eurų (760 mln. litų) kainavęs zondas, kuris 2005 metų lapkričio 9 dieną buvo paleistas iš Rusijos kosmodromo Baikonūre Kazachstane raketa nešėja "Sojuz", , skrieja 400 km atstumu nuo Veneros paviršiaus.

Aplink šią planetą jis turi skrieti beveik trejus metus; per tą laiką jis tyrinės nuodingus Veneros atmosferos debesis ir ieškos atsakymų į žmonėms itin svarbius klausimus.

Iki gegužės pradžios jis turi pradėti skrieti elipsiška orbita, tai per 250 km priartėdamas prie planetos paviršiaus, tai nutoldamas nuo jo per 66 tūkst. kilometrų.

Zonde "Venus Express", kuris yra labai panašus į "Mars Express", šiuo metu skriejantį aplink Raudonąją planetą, yra septyni tobuli prietaisai, kuriais tikimasi įminti Veneros atmosferos paslaptis.

Daugiasluoksniai šios planetos debesys bus tyrinėjami matomosios šviesos, infraraudonųjų ir ultravioletinių spindulių diapazonuose.

Taip pat bus matuojama atmosferos temperatūra bei cheminė sudėtis ir analizuojamas magnetinis laukas.

Manoma, kad iš visų Saulės sistemos planetų Venera mažiausia tinkama gyvybei. Atmosferos slėgis čia dešimt kartų didesnis nei Žemėje. Temperatūra - 460 laipsnių Celsijaus, yra rūgščių medžiagų debesų. Tačiau 2002 metų rugsėjį grupė Amerikos mokslininkų surado iš karto kelis požymius, kad šioje planetoje gali būti gyvų organizmų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją