Žurnalo redakcija paprašė mokslininkų visus juos pakomentuoti. Iš dvidešimties mokslo mitų sąrašo dauguma pasirodė esantys absoliučiai melagingi. L.T. skelbia populiariausiųjų penketuką.

1.Višta gali gyventi be galvos.

Pasak mokslininkų, tai yra tiesa. Porą minučių, kai vištai nukertama galva, ji gali bėgioti ar bandyti skristi.

Mat nukirtus galvą, lieka kamieninė smegenų dalis, atsakinga už daugumą refleksų.

Žinomas faktas, kai viena tvirta višta be galvos išgyveno net pusę metų! Vadinasi, pasakymas „višta besmegenė“ turi fiziologinį pagrindą – kad šis paukštis gyventų, galva jam nereikalinga.

2. Plaukai ir nagai nenustoja augę ir po mirties.

Tai visiškas melas. Žmogui mirus, visi organizme vykstantys procesai sustoja beveik vienu metu. Vadinasi, nebeauga ir plaukai, ir nagai.

Šis mitas kilo dėl paprastos optinės iliuzijos. Po mirties kūnas praranda daug skysčio, oda išdžiūva, susitraukia, nagai „apsinuogina“, o plaukai atrodo ilgesni.

3. Valgyti bandelę su aguonomis – tas pats, kas rūkyti opijų.

Kad ir kaip būtų keista, šis pasakymas iš dalies teisingas. Bandelė su aguonomis nesuteiks tos „džiaugsmingos“ euforijos, kurią patiria rūkantis opijų, tačiau problemų gali pridaryti. Jeigu žmogui suvalgius kelias bandeles su aguonomis netrukus bus atlikti tyrimai, paaiškės, kad jo kraujyje yra opiatų.

4. Žiovulys – užkrečiamas.

Mokslininkai mano, jog tai greičiausiai tiesa. Pastebėta, kad jei vienas žmogus žiovauja, užsikrečia ir šalia esantys. Kai kurie antropologai mano, kad žiovulio atkartojimo refleksą žmonės paveldėjo iš beždžionių. Vadinasi, užsikrėsdami žiovuliu, mes tiesiog nesąmoningai mėgdžiojame žiovaujantįjį.

5. Žaibas netrenkia į tą pačią vietą du kartus.

Tai pavojingas melas, nes iš tiesų yra atvirkščiai. Visi žino, kad žaibas dažniausiai trenkia į aukščiau iškilusius objektus – medžius, aukštus pastatus. Todėl slėptis nuo žaibo po medžiu, į kurį ką tik buvo trenkta, – neprotinga. Pavyzdžiui, į dangoraižį „Empire State“ JAV žaibas trenkia vidutiniškai 25 kartus per metus.