Tačiau išsigandusi juodoji našlė vargu ar pasigailės jūsų, todėl vis dar pasitaiko įkandimo žmonėms atvejų, rašo IFLScience.

Kuo pavojingas gali būti susidūrimas su juodąja našle ir kokių veiksmų turėtumėte imtis nedelsiant, jei ji jus užpultų.

Ką daryti, jei įkando juodoji našlė

Jei taip atsitinka, galimi du scenarijai. Pirmasis yra optimistinis. Juodosios našlės nuodų gamyba reikalauja labai daug energijos, o kai jos nuodų atsargos išseks, ji turės jas papildyti, todėl bus labai pažeidžiama.

Todėl mažai tikėtina, kad ji norės panaudoti visus nuodus iš karto, todėl įkandimas nebus pavojingas.

Tačiau juodoji našlė panaudos visus turimus išteklius, jei pajus mirties grėsmę, tokiu atveju ji suleis jums visą turimą nuodų kiekį.

Žinoma, kad šių vorų nuodų sudėtyje yra 7 neurotoksinio aktyvumo baltymai – šis draskantis mišinys beveik visada yra mirtinas vabzdžiams, tačiau tik kai kuriais atvejais mirtinas žmonėms.

Juodosios našlės įkandimo simptomai

Mokslininkai pažymi, kad tokio įkandimo simptomai svyruoja nuo beveik nejaučiamo skausmo iki sindromo, vadinamo latrodektizmu.

Žinoma, kad aktyviausias juodosios našlės nuodų toksinas yra alfa-latrotoksinas, kuris išskiria neurotransmiterius, įskaitant:

  • acetilcholiną;
  • dopaminą;
  • noradrenaliną;
  • adrenaliną;
  • glutamatą.

Mokslininkai pažymi, kad pagrindiniai latrodaktilijos simptomai yra raumenų skausmas ir spazmai, kurie prasideda įkandimo vietoje, o vėliau išplinta po visą kūną.

Ilgainiui spazmai gali sustiprėti pilvo srityje, todėl dažnai painiojami su apendicitu ar peritonitu. Laikui bėgant skausmas stiprėja, pulsas ir kvėpavimas padažnėja, pakyla kraujospūdis.

Tokiais atvejais mokslininkai pataria nedelsiant kreiptis pagalbos.

Apskritai juodosios našlės įkandimas yra labai nemaloni patirtis, tačiau žmonėms jis retai kada būna mirtinas – išanalizavus beveik 23,5 tūkst. žmonių bendravimo su šiuo voriuku atvejų, paaiškėjo, kad tik 1,4 proc. atvejų buvo pavojingas gyvybei.

Nepaisant to, lėtinės ligos ir alergijos gali turėti didelį poveikį, todėl patariama kreiptis į gydytoją, jei įtariate, kad jums įkando juodoji našlė.