Jis yra maždaug Jungtinės Karalystės dydžio, o jam ištirpus vandenynų lygis gali pakilti apie 3 metrus. Jau kelis dešimtmečius klimato tyrėjai su nerimu žvelgia į Amundseno jūrą prie Vakarų Antarktidos, kur plyti didžiulis Tveitso ledynas. 192 000 km2 ploto ledynas yra vienas didžiausių Žemėje. Deja, šiltas vandenyno vanduo ardo šį kilometro storio milžiną. Galimos jo griuvimo pasekmės kelia šiurpą. Dabar mokslininkai pirmą kartą kartografavo priešais ledyną esančią kritinę vandenyno dugno sritį ir suprato, kad blogiausias scenarijus gali įvykti anksčiau, nei manyta.

JAV, Jungtinės Karalystės ir Švedijos jūrų geologai į 700 m gylį po tamsiu vandenyno paviršiumi pasiuntė autonominį oranžinį povandeninį robotą vardu Rán. Per 20 valandų trukusią misiją robotas kartografavo priešais ledyną esančią neužšalusią Hjustono miesto dydžio vandenyno dugno teritoriją. Didelės raiškos nuotraukos atskleidė, kaip ledyno frontas traukėsi praeityje ir kas gali laukti ateityje.

Robotas Rán

Kažkada per pastaruosius 200 metų buvo šešių mėnesių laikotarpis, kai Tveitso ledyno frontas atsitraukė dvigubai greičiau nei per 1996–2009 m. laikotarpį ir trigubai greičiau nei per 2011–2017 m. laikotarpį. Lėtesnis ledo milžino nykimas pastaruoju metu gali skambėti teigiamai, tačiau šis atradimas verčia mokslininkus sunerimti. Pasak jų, ledyno būklė gali labai greitai pasikeisti ir „panašus greitas tirpimas gali vykti netolimoje ateityje“.

Tveitso ledynas

„Tveitsas šiandien tikrai laikosi įsikibęs nagais“, – pranešime spaudai teigia vienas iš tyrimą atlikusių mokslininkų, jūrų geofizikas, dirbantis Britų Antarkties tyrimų tarnyboje, Robertas Larteris. „Turėtume tikėtis, kad dideli pokyčiai įvyks per nedidelį laiko tarpą“, – mano mokslininkas.

Tveitso ledynas ribojasi su Amundseno jūra ir veikia tarsi didžiulis kamštis už jo esantiems ledo srautams. Mokslininkai baiminasi, kad ledynui atsitraukus gali suirti visa Vakarų Antarktidos ledo kepurė. Taip nutikus vandenynų lygis gali pakilti 1–3 m ir užtvindyti pakrančių miestus visame pasaulyje.