Renata Minkevičiūtė

– Mokslininkai skaičiuoja, kad kometa C/2023 A3 prie Žemės priartės 2024-ųjų rudenį ir prognozuojama, kad ji bus gana ryški. Kada ir kokio ryškumo reginio tikėtis? Gal yra žinoma daugiau duomenų apie šią kometą?

– Šių metų sausio mėnesį atrasta nauja kometa C/2023 A3 suteikė daug vilčių naktinio dangaus stebėjimų entuziastams. Tikimasi, kad kitais metais ji priartės prie Saulės. Tai turėtų būti gana ryškus objektas naktiniame danguje, matomas plika akimi, nes jos ryškis net pačiomis pesimistiškiausiomis prognozėmis turėtų prilygti ryškiausios žvaigždėms, tokioms kaip Vega ar Betelgeizė. O kur dar nuostabioji uodega, kuri kometą vizualiai padaro žymiai didesniu objektu, nei šviečiantis taškas.

Kometa NEOWISE danguje buvo matoma 2020-aisiais.Scanpix/VidaPress nuotr.

Apskaičiuota, kad artimiausiame Saulei taške – perihelyje – kometa atsidurs 2024 metų rugsėjo 27 dieną ir bus maždaug 1,0 (ryškis palyginamas su Aldebarano, Spikos ryškiu) ryškio. Arčiausiai Žemės kometa priartės spalio 12 dieną ir švies kaip 0,0 (panašaus ryškio yra Vega, Arktūras, Kapela) ryškio objektas. (tuo metu kometa turėtų būti apie 70 mln. km atstumu nuo Žemės – red. past.)

– Kokios perspektyvos naktinio dangaus stebėtojams Lietuvoje? Ar pavyks pamatyti kometą?

– Tiesą sakant, nelabai džiuginančios. Tačiau neverta nusiminti – esant galimybei, geriausia būtų keliauti labiau į pietus. Rugsėjo mėnesį kometa mūsų danguje pasirodys Saulei dar nenusileidus,
todėl jos nematysime, nes ją nustelbs Saulės šviesa. O nusileidus Saulei, kometa jau bus pasislėpusi po horizontu. Ir taip bus iki pat rugsėjo pabaigos – spalio pradžios.

Tačiau kometai skriejant arčiausiai Žemės, t.y. spalio vidury, ją bus galima bandyti spėti pagauti vakaro žaroje. Vėliau kometa vis ilgiau išsilaikys virš horizonto tamsiuoju paros metu. Vis dėlto, reikia turėti omeny, kad jos ryškis irgi silps.

Kometa NEOWISE danguje buvo matoma 2020-aisiais.Scanpix/VidaPress nuotr.

Jeigu tikėti prognozėmis, spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje jau gali prireikti žiūronų ar mažo teleskopėlio, kad būtų galima pamatyti kometą.

Vis dėlto, kol kas tai yra prognozės, kurios nėra 100 proc. tikslios. Ši kometa yra naujas objektas mūsų danguje. Apie ją, ir apskritai apie panašaus tipo kometas, turima labai nedaug žinių, todėl mokslininkai nėra įsitikinę, ar ji atlaikys kelionę aplink Saulę ir liks nepažeista arba visai nesubyrės anksčiau laiko.

– Kurioje Saulės sistemos vietoje dabar yra kometa C/2023 A3?

– Šiuo metu kometa yra kažkur tarp Saturno ir Jupiterio. Didžiuliu 290 664 km/h greičiu ji skrieja Saulės link. Tai yra svečias iš Saulės sistemos pakraščių, kur, manoma, plyti milžiniškas ledinių-uolinių kūnų debesis, vadinamas Oorto debesimi.

Melsva linija žymi kometos C/2023 A3 kelią į vidinę Saulės sistemą. Kometa bus arčiausiai Saulės 2024 m. rugsėjo 28 d., o arčiausiai Žemės - 2024 m. spalio mėn. University of Arizona/ CSS/ D. Rankin nuotr.

Apskaičiuota kometos orbita trunka 80 660 metų, taigi, jeigu šis kūnas išgyvens kelionę vidinėje Saulės sistemos dalyje, kitą kartą ją pamatysime labai negreitai. Šiuo atžvilgiu ji yra įdomi ne tik naktinio dangaus stebėtojams, bet ir mokslininkams, tiriantiems Saulės sistemos formavimąsi ir evoliuciją. Todėl esu įsitikinusi, kad žiniasklaidoje mes dar ne kartą pamatysim publikacijų su naujienomis apie šią viešnią iš tolimo Saulės sistemos regiono.

– Patikslinkite, kaip ir kur geriausia bus stebėti kometą C/2023 A3 Lietuvoje?

– Spalio viduryje jos ryškis bus didžiausias, nes ji bus arčiausiai Žemės. Ar nesutrukdys jos pamatyti vakaro žara – negaliu garantuoti. Vėliau ją matysime vis ilgiau ir anksčiau vakarais. Bet jos ryškis blės. Jeigu trumpai – geriausias kometos stebėjimo laikas būtų nuo spalio vidurio iki pabaigos. Iki spalio pabaigos turėtų būti matoma ir plika akimi, vėliau gali prireikti žiūronų.

Kometa NEOWISE danguje buvo matoma 2020-aisiais.Scanpix/VidaPress nuotr.

Vis dėlto, geriausios kometos stebėjimo sąlygos bus ties pusiauju. Kometos stebėjimo sąlygos gerės kometai tolstant nuo Žemės (ir Saulės). Pietų pusrutulyje kometa turbūt matysis ryto žaroje.

Bėgant laikui kometos stebėjimo galimybių prognozės bus tikslinamos. Kol kas mokslininkai atsargiai prognozuoja tiek ryškį, tiek matomumą.

Dangaus objektų stebėjimams svarbu tiek paties objekto ryškumas, tiek ir dangaus tamsumas. Žaros apšviestas dangus nėra idealu, bet kometa matysis neblogai. Tai yra subjektyvus „skonio reikalas“, man – nėra idealu, o tiems, kas nori pamatyti ar nufotografuoti – gali būti labai gerai.

– Ačiū už pokalbį!

Kometa NEOWISE danguje buvo matoma 2020-aisiais.Scanpix/VidaPress nuotr.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)