Puikiai išsilaikiusi, į kamuoliuką susisukusios voverės mumija aptikta Kanados Jukono gilumoje, netoli Hesterio upelio Klondaiko aukso telkiniuose, Trʼondëk Hwëchʼin teritorijoje.

„Nuostabu žinoti, kad šis mažylis bėgiojo po Jukoną prieš tūkstančius metų“, – sakoma Jukono Beringijos informacijos centro pranešime.

Veterinarijos medicinos specialistai, atlikę voveriuko rentgeno nuotrauką, nustebo, kad jo skeletas per 30 tūkst. metų išliko neįtikėtinai sveikas, rašo Iflscience.

30 tūkst. metų senumo voveriuko mumija išsilaikė dėl amžinojo įšalo. Yukon Beringia Interpretive Centre nuotr.

„Įsižiūrėjus į šį pūkuotą gumulėlį, galima išvysti mažą letenėlę, nagus, taip pat uodegą, ausis. Šio gyvūno skeleto tyrimas yra labai įdomus, nes kaulai yra išlikę išsidėstę tvarkingai. Tačiau kai pamatai net 30 000 metų išsilaikiusį gyvūno kūną, matai jo snukutį, odą, kailį, tai tiesiog pribloškia. Tai suteikia jam gyvybės“, – televizijai CBC teigė paleontologas Grantas Zazula.

Mokslininkai teigia, kad voveriuko kūnas 30 000 metų išsilaikė dėl amžinojo įšalo sąlygų – visus tuos metus jis buvo tarsi priešistoriniame šaldiklyje.

Kaip aiškina specialistai, į kamuoliuką susisukusio voveriuko kūno poza rodo, kad jis nugaišo miegodamas. Manoma, kad gyvūnas, besiruošdamas žiemoti savo urve, buvo užkluptas pernelyg didelio šalčio, stipraus sniego ir todėl užmigo amžiams.

Radinys bus eksponuojamas Jukono Beringijos istorijos centre.

Priešistorinis voveriukas vaizduojamas animaciniame filme "Ledynmetis". ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection/ Vida Press

Taigi, panašu, kad mokslininkai šį kartą aptiko gyvūną, kuris primena legendinį personažą iš animacinio filmo „Ledynmetis“.