„Sojuz MS-22“ nuo TKS atsiskyrė 9.57 val. Grinvičo laiku ir turėjo atlikti „automatinį nusileidimą su parašiutais“ po mažiau nei dviejų valandų maždaug už 147 km į pietryčius nuo Džezkazgano miesto Kazachstane, pranešė JAV kosmoso agentūra NASA.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ nusileidimą tiesiogiai transliavo internetu.

Sojuz erdvėlaivis. NASA/Roscosmos nuotr.

Nors laive nebuvo žmonių, juo buvo pargabenta mokslinė įranga ir TKS atliktų mokslinių tyrimų rezultatai. Tarp jų – ir baterija kosminiam skafandrui, taip pat eksperimentai, susiję su grybų kultūrų auginimu bei probiotinių gėrimų gamyba.

Dėl jautraus krovinio kapsulę reikėjo nusileisti atsargiai, naudojant parašiutą. Prieš pat jai nukrentant ant žemės, varikliai pradėjo reguliuoti greitį. Į vietą taip pat atskrido sraigtasparnis, kuris turėjo padėti ją surasti. Dabar kapsulę ketinama ištirti.

Sojuz erdvėlaivis

Rusijos kosmonautų Sergejaus Prokopjevo bei Dmitrijaus Petelino ir NASA astronauto Franko Rubio grįžimas į Žemę „MS-22“ buvo pripažintas pernelyg rizikingu, kai prieš kelis mėnesius buvo aptiktas skysčio nuotėkis iš kapsulės aušinimo sistemos. Nuotėkį greičiausiai sukėlė mikrometeoritas.

Sojuz erdvėlaivis. NASA/Roscosmos nuotr.

Dabar planuojama, kad trys vyrai, kurie į TKS „MS-22“ erdvėlaiviu išvyko rugsėjo 15 dieną, vėliau šiais metais grįš pakaitiniu erdvėlaiviu „MS-23“, kuris prie kosminės stoties prisišvartavo vasario mėnesį.

Sojuz erdvėlaivis
Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)