Mažiausias jūros ledo plotas aplink Antarktidą užfiksuotas 2023 m. vasario 21 d. – jis buvo 1,79 mln. kvadratinių kilometrų, rašo scitechdaily.com.

Antarktida

Šis 130 tūkst. kvadratinių kilometrų skirtumas mažesnis už 2022 m. vasario 25 d. skelbtą tuometinį mažiausią ledo plotą; šis plotas prilygsta maždaug Niujorko valstijos dydžiui. Mokslininkai jau antrą kartą užfiksuoja, kad ledo plotas – mažesnis nei 2 mln. kvadratinių kilometrų.

Palydovai surinko duomenis apie ledo būklę Antarktidoje ir Arktyje.

Pateikiamame žemėlapyje pavaizduotas ledo plotas tą dieną, kai buvo užfiksuotas rekordiškai žemas jo lygis. Norėdami nustatyti ledo plotą, NASA mokslininkai perkelia palydovų duomenis į kvadratėliais suskirstytą langą, tada susumuoja langelių, kuriuose yra bent 15 proc. ledo, plotą. Geltona linija rodo vidutinį ledo plotą 1981–2010 m. vasario mėn. Pusė ploto buvo didesnė už geltoną liniją, pusė – mažesnio.

Palydovai surinko duomenis apie ledo būklę Antarktidoje

Atsižvelgiant į kasmetinius svyravimus, iki 2016 m. jūros ledo plotas Antarktidoje visais mėnesiais šiek tiek didėjo, o nuo 2016-ųjų buvo užfiksuotas mažiausias ledo plotas – 2017 m., 2022 m. ir šiais metais.

Ledynas

„Kalbama, kad nuo 2016 m. Antarktidoje ledo plotas mažėja ir kad taip vyksta dėl pasaulinio klimato atšilimo, t. y. pastebimas kasmetinius svyravimus pranokstantis ledo ploto mažėjimas“, – aiškino Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro mokslininkas Waltas Meieris. – Vis dėlto šiuo metu dar sunku tiksliai pasakyti, ar tai tikras [ledo ploto] pokytis, ar visgi laikinas daugiametis svyravimas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)