Besisukantis Saulės plazmos darinys praėjusią savaitę buvo fiksuojamas net tris dienas. Kovo 18 dieną pasiekęs maždaug 120 000 kilometrų aukštį, tornadas subyrėjo į įmagnetintų dujų debesį, praneša space.com. Anot „SpaceWeather“, Saulės tornadas iš Saulės atmosferos išsviedė plazmą į kosmoso erdvę, tačiau mūsų planetai tai nepadarė jokios įtakos.

Saulės plazmos tornadą galite pamatyti NASA užfiksuotoje vaizdo medžiagoje.

„Šis besisukantis 14 Žemių aukščio plazmos stulpas ant Saulės lyja mėnulio dydžio verdančios medžiagos gabalais. Neįsivaizduoju pragariškesnės vietos“, – tviteryje reiškinį vaizdžiai aprašė astrofotografas Andrew McCarthy.

Saulės plazmos tornadas užfiksuotas Saulės šiauriniame disko pakraštyje.


Saulė gana aktyvi buvo ir pastarosiomis dienomis. Jungtinės Karalystės kosmoso ir meteorologinių reiškinių tarnyba „Met Office“ Saulės aktyvumą įvertino kaip „vidutinį“. Pastaruoju metu Saulės diske buvo matomos šešios dėmės. Didžiausia iš šių dėmių, esančių netoli pietrytinio Saulės disko krašto, artimiausiomis dienomis gali sukelti blyksnius ir plazmos išsiveržimus.

Saulės plazmos tornadas užfiksuotas Saulės šiauriniame disko pakraštyje.

Remiantis „Met Office“, numatoma tik silpna, G1 kategorijos geomagnetinė audra, tačiau to gali pakakti, kad Žemės ašigaliuose būtų matomos pašvaistės.