Italų istorikas Carlo Vecce teigia, kad remiantis aptiktais beveik 600 metų senumo dokumentais, Leonardo da Vinci motina Caterina, tuo metu dar paauglė, buvo pagrobta iš savo namų prie Juodosios jūros, Šiaurės Kaukaze, (istoriniame Čerkesijos regione, dabartinės Rusijos teritorijoje), o paskui išsiųsta į Veneciją ir galiausiai atsidūrė Toskanoje.

C. Vecce atrado dokumentus, kurie atskleidė, kas galėjo būti L. da Vinci motina.

Jei atrasti dokumentai ir jų turinys bus moksliškai patvirtintas, tai reikštų, kad Leonardas da Vinci – vienas žymiausių Italijos Renesanso dailininkų ir mokslininkų – buvo pusiau italas, pusiau kaukazietis. Dokumentus aptikęs Neapolio universiteto „L'Orientale“ italų literatūros profesorius C. Vecce savo tyrimo detales pateikė knygoje, pavadintoje „Il Sorriso di Caterina“ („Katerinos, Leonardo motinos, šypsena“).

C. Vecce atrado dokumentus, kurie atskleidė, kas galėjo būti L. da Vinci motina.

„Leonardo motina buvo čerkesų vergė“, – antradienį vykusios spaudos konferencijos metu sakė C. Vecce. – Pagrobta iš savo namų Kaukazo kalnuose, kelis kartus parduota ir perparduota Konstantinopolyje (dabartiniame Stambule – red. past.), paskui Venecijoje, kol galiausiai atvyko į Florenciją, kur sutiko jauną notarą Piero da Vinci, būsimą Leonardo tėvą“.

C. Vecce atrado dokumentus, kurie atskleidė, kas galėjo būti L. da Vinci motina.

Mokslininkai sutaria, kad tirti Leonardo da Vinci šeimos istoriją yra nepaprastai sudėtinga – iki šiol pavyko tinkamai atsekti tik jo tėvo protėvius. Kiti mokslininkai teigia, kad Leonardo da Vinci motina buvo našlaitė, gyvenusi atokioje, apleistoje sodyboje, kuomet susipažino su Piero da Vinci.

Iki tol nežinomus dokumentus C. Vecce rado Florencijos valstybiniame archyve. Tarp jų – Leonardo tėvo Piero da Vinci pasirašytas lotyniškas pažymėjimas, kuriuo Caterina 1452 metų lapkričio 2 dieną yra išlaisvinama iš vergijos. Anot C. Vecce, Caterina su Piero susipažino 1451 metais, kai ją nusipirko vienas Florencijos riteris – jauna moteris buvo priversta dirbti jo slaugytoja.

C. Vecce atrado dokumentus, kurie atskleidė, kas galėjo būti L. da Vinci motina.

Tačiau Cateriną iš vergijos išpirko notaras Piero da Vinci. „Jis ją mylėjo ir su ja susilaukė sūnaus Leonardo“, – sakė C. Vecce.

C. Vecce pridūrė, kad, jo manymu, Piero, rašydamas išpirkimo dokumentą labai jaudinosi ir pridarė smulkių klaidų. Tai, anot C. Vecce, ir išdavė jo nervingumą – tais laikais susilaukti vaiko su verge, kuri yra kieno nors kito nuosavybė, buvo nusikaltimas.

Leonardo da Vinci gimė 1452 metų balandžio 15 dieną, Anchiano kaimelyje, netoli Florencijos.

C. Vecce atrado dokumentus, kurie atskleidė, kas galėjo būti L. da Vinci motina.

Visame pasaulyje Leonardo da Vinci labiausiai žinomas dėl Monos Lizos paveikslo. Tačiau jis buvo ne tik dailininkas, bet ir vizionierius, architektas, išradėjas, anatomas, inžinierius ir mokslininkas. Jo užrašų knygelėse mokslininkai aptiko unikalių anatomijos brėžinių, taip pat to meto dviračių, tankų, sraigtasparnių ir lėktuvų projektų.

Nepaistant pribloškiančio C. Vecce atradimo, paviešinto jo knygoje, tyrimas dar turi būti paskelbtas recenzuojamų mokslinių straipsnių žurnale.

C. Vecce knyga apie Leonardo da Vinci motiną Cateriną.
Leonardo da Vinci kūrinys: Mona Lisa.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)