Naujasis kosmoso industrijos inžinierių kūrinys yra suprojektuotas privačios kompanijos „Axiom Space“. Kaip įvardija NASA, šie kostiumai ateities misijoms iš bendrovės „Axiom Space“ bus „nuomojami“.

„Tęsiame NASA istorinį palikimą kurdami skafandrą, kuris leis astronautams saugiai ir efektyviai dirbti Mėnulyje“, – pareiškime sakė „Axiom Space“ prezidentas ir generalinis direktorius Mike'as Suffredini. Anot jo, „Axiom Space“ sukurtas skafandras leis įveikti sudėtingas darbo Mėnulyje sąlygas ir padės geriau pažinti Žemės palydovą.

Artemis III misijos astronautų skafandro prototipas. Axiom Space/NASA nuotr.

„NASA partnerystė su „Axiom“ yra labai svarbi siekant išlaipinti astronautus Mėnulyje ir išlaikyti Amerikos lyderystę kosmose. Remiantis ilgamečiais NASA tyrimais ir patirtimi, „Axiom“ naujos kartos skafandrai ne tik leis pirmajai moteriai išsilaipinti Mėnulyje, bet ir atvers galimybes dar daugiau žmonių tyrinėti Mėnulį ir vykdyti jame mokslinius tyrimus. Mūsų partnerystė – tai investicijos į Ameriką, parama Amerikos darbuotojams ir dar vienas Amerikos techninio išradingumo pavyzdys, kuris padės NASA ir komerciniam kosmoso sektoriui konkuruoti – ir laimėti – XXI amžiuje“ , – sakė NASA administratorius Billas Nelsonas.

NASA, pagal 1,26 mlrd. dolerių vertės sutartį, pateikė bendrovei „Axiom“ 228,5 mln. dolerių vertės užsakymą sukurti naujos kartos skafandrus.

Artemis III misijos astronautų skafandro prototipas. Axiom Space/NASA nuotr.

Naujasis skafandras „AxEMU“ (Axiom Extravehicular Mobility Unit) yra sukurtas panaudojant „xEMU“ – bazinį kostiumą, kurį anksčiau sukūrė NASA inžinieriai. Remiantis NASA duomenimis, „Axiom Space“ sukurtas skafandras užtikrina didesnį lankstumą, geresnę apsaugą nuo atšiaurios aplinkos ir turi specializuotas priemones, kurios užtikrins tyrinėjimo poreikius ir išplės mokslo galimybes.

Artemis III misijos astronautų skafandro prototipas. Axiom Space/NASA nuotr.

„Axiom“ skafandrai, kuriuos NASA astronautai dėvės Mėnulyje, turės baltą išorinį sluoksnį, atspindintį šilumą ir apsauginį sluoksnį nuo aukštos temperatūros Saulės šviesoje. Tiesa, kostiumo prototipo pristatymo metu, siekiant apsaugoti patentuotus elementus, kostiumas buvo užmaskuotas „Axiom“ prekės ženklo spalvomis – mėlyna, juoda ir oranžine bei logotipu.

Artemis III misijos astronautų skafandro prototipas. Axiom Space/NASA nuotr.

Kaip teigia „Axiom“, kurdami skafandrą inžinieriai bendradarbiavo su kostiumų dizainere Esther Marquis iš „Apple TV+“ mokslinės fantastikos serialo „For All Mankind“, kuriame pasakojamos alternatyvios „Apollo“ misijų istorijos.

„Artemis III“ misija į Mėnulį planuojama 2025 metų gruodį. Kaip skelbia NASA, į Mėnulį iškris 4 astronautų įgula.

Artemis III misijos astronautų skafandro prototipas. Axiom Space/NASA nuotr.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją