Hiratsuka miesto muziejaus kuratorius D. Fujii asteroido susidūrimą įamžino teleskopu, nustatytu ilgalaikiam Mėnulio stebėjimui. Įamžintu reginiu astronomas pasidalijo socialiniame tinkle „Twitter“.

Asteroido blyksnis įamžintas vasario 23 d. 20:14:30 vietos laiku (7:14 val. Lietuvos laiku), praneša space.com.

Pasak D. Fujii, meteoritas nukrito šiek tiek į šiaurės vakarus nuo Pitišo (Pitiscus) kraterio, netoli Idelerio L kraterio.

Asteroido smūgis į Mėnulio paviršių. D. Fujii/Twitter nuotr.

Asteroidai kosmoso erdvėje skrieja vidutiniškai 48 280 km/val. (arba 13,4 km/s) greičiu. Dėl didelio greičio ir smūgio į planetos ar jos palydovo paviršių smūgio metu išsiskiria didžiulis karštis, o dėl milžiniškos sprogimo galios susiformuoja krateriai. Asteroidų smūgius į Mėnulį galima pamatyti iš Žemės, tačiau kosminis kūnas turi pataikyti į tą Mėnulio pusę, kuri yra atsukta į Žemę ir kurioje yra nakties metas.

Naujai atsiradęs krateris gali būti maždaug keliolikos metrų skersmens ir, tikėtina, bus nufotografuotas NASA kosminio zondo „Lunar Reconnaissance Orbiter“ arba Indijos Mėnulio zondu „Chandrayaan 2“.

Asteroido smūgis į Mėnulio paviršių. D. Fujii/Twitter nuotr.

Kaip aiškina astronomai, įvairiūs nedideli kosminiai akmenys kasdien įskrieja į Žemės atmosferą, tačiau dauguma jų sudega atmosferoje ir pačios Žemės nepasiekia. Tuo tarpu Mėnulis turi tik labai ploną ir retą egzosferą, todėl meteorai į Mėnulį tėškiasi beveik be pasipriešinimo – štai todėl Mėnulio paviršius yra nusėtas krateriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją