Artemis I“ buvo NASA raketos Space Launch System (SLS) ir erdvėlaivio „Orion“ bandomasis skrydis, kurio metu kosmose buvo praleista 25,5 paros. „Artemis II“ bus pirmasis skrydis aplink Mėnulį su įgula.

„Artemis III“ misijos metu astronautai nusileis ant Mėnulio paviršiaus.

Abi šios misijos taps istoriniais įvykiais, nes paskutinį kartą žmonės Mėnulyje buvo 1972-aisiais, misijos Apollo 17 metu.

NASA atskleidė, kad raketos ir erdvėlaivio su įgula paleidimas numatomas jau kitąmet – 2024-ųjų lapkričio mėnesį. Įgulą sudarys keturi astronautai, tačiau tik vėliau paaiškės, kas bus tie išrinktieji.

„Nekantriai laukiame „Artemis II“ įgulos skrydžio. Numatytam planui, remiantis tuo, ką sužinojome apie „Artemis I“, niekas netrukdo“, – šią savaitę spaudos konferencijos metu sakė NASA atstovas Jimas Free.

Artemis II misijos metu aplink Mėnulį erdvėlaivis skris su įgula.

Nepaisant daugybės vėlavimų, galingiausiai iki šiol sukurta raketa SLS pranoko daugelio lūkesčius, o erdvėlaivis „Orion“ įgyvendino daugiau nei 161 eksperimentą kosmose, rašo IFLScience.

Šiuo metu NASA vis dar analizuoja pirmojo skrydžio duomenis, kurie yra gyvybiškai svarbūs misijos „Artemis II“ skrydžiui.

„Saugus įgulos skrydis yra mūsų svarbiausias prioritetas“, – pridūrė J. Free.

Jei „Artemis II“ bus sėkminga, 2025-ųjų lapkritį bus paleista „Artemis III“ misija, kurios metu astronautai nusileis pietinėje Mėnulio dalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją