Naujame tyrime pristatoma dalies medžiagos analizė, ieškant organinių molekulių. Organinėmis vadinamos molekulės, kurių pagrindas yra anglis, pavyzdžiui metanas ar glicinas. Jos labai svarbios gyvybei, tačiau atsiranda toli gražu ne vien biologinių procesų dėka.

Organinių molekulių neretai randama meteorituose, tačiau šie, pagal apibrėžimą, surenkamo Žemėje, taigi gali būti užteršti vietinėmis medžiagomis. Ryugu medžiaga, surinkta asteroide, suteikia galimybę ištirti „gryną“ asteroidą.

Hayabusa2 erdvėlaivis parskraidino mėginius iš Ryugu asteroidi. JAXA/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona nuotr.

Analizė parodė, kad mėginyje organinių molekulių tikrai gausu – identifikuota keliolika tūkstančių skirtingų anglies, vandenilio, azoto, deguonies ir sieros junginių.

Tarp jų identifikuota 15 aminorūgščių. Šie junginiai turi po dvi veidrodiškai simetriškas atmainas; gyvi procesai kuria tik vieną iš atmainų, tuo tarpu asteroide abiejų atmainų rasta po vienodai – tai rodo, kad šias aminorūgštis sukūrė negyvybiniai procesai.

Ryugu serpentino ir geležies oksido mineralai pri mikroskopą. JAXA/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona nuotr.

Įvairūs kiti junginiai rodo, kad Ryugu – o greičiau motininiame kūne, nuo kurio asteroidas atskilo – vyko cheminės reakcijos su vandeniu, hidroksilu, metanoliu ir siera. Reakcijų įvairovė patvirtina, kad Ryugu motininis kūnas formavosi tolokai nuo Saulės, kur lakios medžiagos nespėjo išgaruoti.

Dauguma aptiktų junginių atitinka randamus meteorituose. Svarbiausias atradimo aspektas nėra konkretūs organinių molekulių tipai ar jų kiekiai, o pats egzistavimo faktas. Mėginius Hayabusa2 paėmė nuo asteroido paviršiaus, kurį nuo Saulės šviesos dengia tik plonytis dulkių sluoksnis.

Akivaizdu, kad jo užtenka, jog sudėtingos molekulės būtų apsaugotos nuo jas suardyti galinčių veiksnių, tokių kaip ultravioletiniai spinduliai ar Saulės vėjas.

Hayabusa2 erdvėlaivis parskraidino mėginius iš Ryugu asteroidi. JAXA/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona nuotr.

Tai reiškia, kad asteroidai tikrai efektyviai gali pernešti sudėtingas molekules tarp Saulės sistemos kūnų ar netgi už jos ribų. Jau seniai mokslininkai mano, kad didelę dalį gyvybei reikalingų molekulių į Žemę atnešė būtent asteroidai (ir gal kometos), o šis atradimas dar sustiprina tokio scenarijaus tikėtinumą.

Asteroidas Ryugu yra įtrauktas į NASA Artimų Žemei objektų (NEO) ir potencialiai pavojingų asteroidų sąrašą.

Tyrimo rezultatai publikuojami Science.