Prieš kelerius metus netoli Kembridžo esančio kaimo, vadinamo Bar Hill, Londono archeologijos muziejaus (MOLA) archeologai iškasė šukas, pagamintas iš kaulo, kurioms yra maždaug 2000-2750 metų, rašo ScienceAlert.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad jos pagamintos ne iš bet kokio kaulo.

Mokslininkai nustatė, kad šios šukos – žmogaus kaukolės dalis.

Anglijoje aptiktos iš žmogaus kaukolės kaulo pagamintos šukos. MOLA nuotr.

Anksčiau šiame regione buvo rasta geležies amžiaus objektų iš žmogaus kaulo, tačiau pastarasis radinys yra neįprastas ir išskirtinis. Ant šukų dantų nėra jokio nusidėvėjimo žymių, todėl manoma, kad jų paskirtis buvo ne praktinė, o dekoratyvinė ar dvasinė.

Tūkstančius metų po žeme praleidusios šukos yra kiek mažesnio dydžio nei žmogaus delnas.

Mokslininkai teigia, kad aptiktas objektas – tik dalis šukų, mat viena briauna yra nulūžusi, matyti apskritos skylės dalis. Tai, anot MOLA archeologo Michaelo Marshalo, rodo, kad šukos galėjo būti svarbus amuletas, kurį žmogus nešiojo kaip pakabuką.

Anglijoje aptiktos iš žmogaus kaukolės kaulo pagamintos šukos. MOLA nuotr.

„Šios šukos galėjo būti labai simboliškos. Tai turėjo būti paveikus objektas anuometinės vietos bendruomenės nariams“, – BBC teigė M. Marshalas.

Tikėtina, kad šios šukos pagamintos iš svarbaus geležies amžiaus visuomenės nario kaukolės. Tokiu būdu išsaugota ir įamžinta jo asmenybė bei svarba.

Anot archeologų, Kembridžšyre jau ne kartą rasta įvairiausių įrankių, pagamintų iš žmonių rankų ir kojų kaulų. Jie buvo naudojami gyvūnų odoms valyti, tačiau šios iš kaukolės dalies pagamintos šukos turėjo ypatingą reikšmę.

Tuo tarpu Europoje iš žmonių kaukolių pagaminti geležies amžiaus pakabukai yra paplitę. Tiesą sakant, senovinių pakabukų ir įrankių, pagamintų iš žmogaus kaulų, rasta visame pasaulyje.

Tačiau šukos – itin keistas radinys.

Anglijoje aptiktos iš žmogaus kaukolės kaulo pagamintos šukos. MOLA nuotr.

Britanijoje rastos tik dvi kitos geležies amžiaus šukos, pagamintos iš žmogaus kaulo, ir jos yra iš to paties regiono kaip ir Bar Hill kasinėjimų vietoje aptiktos šukos.

Tai leidžia daryti prielaidą, kad šis specifinis amuletas buvo vietinio kultūrinio papročio dalis.

MOLA osteologas Michaelis Hendersonas mano, kad atsakymas gali slypėti pačioje kaukolėje. Žmogaus kaukolė nėra vientisa, tai atskiri kaulai, kuriuos jungia skaidulinis audinys. Šios jungtys primena užtrauktukų dantukus arba šukas.

Tad gali būti, kad Bar Hillo šukų dantys buvo iškalti tam, kad primintų bendruomenės žmonėms, koks ir kieno tai kaulas.

Anglijoje aptiktos iš žmogaus kaukolės kaulo pagamintos šukos. MOLA nuotr.

„Šie išraižyti šukų dantys ir linijos pabrėžia kaulo kilmę, ypač vietinėms geležies amžiaus bendruomenėms, žinančioms, kaip atrodo žmogaus skeletas, – aiškina M. Marshalas.

Mokslininkai mano, kad prieš tūkstančius metų Bar Hill apylinkėse gyvenę žmonės užsiėmė tokiais ritualais ir tokiomis praktikoms, kokios mums šiandien atrodytų savotiškai šiurpios. Pavyzdžiui, kasinėjimų metu be objektų iš žmonių kaulų, griovyje rasta daugybė varlių ir rupūžių kaulų – jų buvo maždaug 8000. Kaip ir kodėl tie kaulai ten atsidūrė – dar niekas nežino.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)