Kruizinių lainerių keleiviai, nardydami prie Antarktidos krantų, pranešė matę nežemiškai atrodančius gyvūnus – milžiniškas fantomines medūzas. Šioms giliųjų vandenų būtybėms iš apačios driekiasi ilgos, plačios juostos, o savo viršutine kūno dalimi jos primena NSO kosminius laivus, rašo livescience.com.

Milžiniškosios fantominės medūzos (Stygiomedusa gigantea), vienos didžiausių giliųjų jūrų bestuburių plėšrūnų, keleiviams pasirodė tuo metu, kai 2022 metų pradžioje jie nardė povandeniniu aparatu, kurį pasiūlė kruizinių laivų operatorė „Viking“. Tyrėjai apskaičiavo, kad medūzų ilgis buvo didesnis kaip 5 metrai, o vienos iš jų ilgis siekė mažiausiai 10 metrų, rašoma sausio 30 d. žurnale „Polar Research“ paskelbtame tyrime.

Fantominė gelmių medūza. A. Gilbert, M. Niesink, G Gibbons nuotr.

Tai, kad keleiviai susidūrė su milžiniškais fantomais, pagrindinis tyrimo autorius Danielis Mooras teigė supratęs tuomet, kai išvydo nuotrauką vieno iš keleivių fotoaparate. „Iš karto atpažinau, kas tai buvo, ir, turint galvoje, kad tai retas atvejis, mane užplūdo jaudulys“, – elektroniniu paštu „Live Science“ sakė D. Moore`as, vienas iš „Viking“ dirbančių mokslininkų.

Milžiniškosios fantominės medūzos gyvena visuose vandenynuose, išskyrus Arkties vandenyną. Tačiau kadangi šios paslaptingos būtybės plaukioja labai giliai, žmonės jų beveik niekada nemato. Naujajame tyrime aprašomos trys skirtingos medūzos, kurios tiesiogiai buvo pastebėtos nardant povandeniniais aparatais prie Antarktidos pusiasalio.

„Visais kartais pastebėjus medūzas atrodė, kad jos plaukia lėtai, švelniai pulsuodamos savo kūnais, kad stumtųsi į priekį, – pasakojo D. Moore`as. – Neatrodo, kad jos būtų pasisukusios į povandeninio aparato šviesas ar kitaip reagavusios į mūsų pasirodymą“.

Fantominė gelmių medūza. A. Gilbert, M. Niesink, G Gibbons nuotr.

Minimos medūzos buvo pastebėtos 260 pėdų (80 m), 285 pėdų (87 m) ir 920 pėdų (280 m) gylyje. Milžiniškosios fantominės medūzos dažniausiai gyvena didesniame nei 3280 pėdų (1000 m) gylyje, tačiau Pietų, arba Antarktidos, vandenyne jos plaukioja aukščiau. Kodėl šalia Antarktidos jos renkasi seklesnius vandenis, kol kas nežinoma.

D. Moore`as pažymi, kad vienas iš galimų paaiškinimų yra tas, kad medūzos taip stengiasi gauti ultravioletinių spindulių, kurie išvaduotų jas nuo parazitų. Kita D. Moore`o hipotezė yra ta, kad giliųjų vandenų srovės aplink Antarktidos žemyną jas tiesiog iškelia aukštyn. Mokslininkas tikisi, kad keleivių pastebėjimai padės geriau suprasti milžiniškų fantominių medūzų gyvenimą.

Fantominė gelmių medūza. A. Gilbert, M. Niesink, G Gibbons nuotr.

Kruizinių laivų bendrovių praktika gabenti keleivius į Antarktidą kelia nemažai diskusijų. Vasario 2 dieną JAV pakrančių apsaugos tarnyba paskelbė prisijungusi prie tarptautinių partnerių, kad ištirtų keturių žmonių mirtis ir kitas žūtis, susijusias su JAV piliečiais, kurie tarp 2022 metų lapkričio 15 dienos ir tų pačių metų gruodžio 1 dienos plaukė keleiviniais laivais į Antarktidą. Vienas žmogus žuvo bendrovei „Viking“ priklausančiame laive „Viking Polaris“, kai į jį trenkėsi didžiulė banga.

JAV pakrančių apsaugos tarnyba Antarktidą apibūdina kaip „unikalią didelės rizikos“ aplinką ir siekia pagerinti saugumą jūroje bei užkirsti kelią panašiems incidentams ateityje. Vandenys aplink Antarktidą gali būti klastingi, o pats žemynas yra pražudęs ne vieną bebaimį tyrinėtoją iš garsių ekspedicijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją