Tiesa,vos atvykus, įgula susidūrė su nesklandumais – erdvėlaivis kurį laiką kybojo už 20 metrų nuo stoties, kol buvo pašalinta programinės įrangos klaida. Tada, šiek tiek pavėlavus, 7.40 val. Vidurio Europos laiku pirmasis kontaktas buvo atkurtas.

Į TKS atvyko keturi nauji įgulos nariai. EPA/ELTA/Scanpix nuotr.

Privačios Elono Musko kosmonautikos įmonės „SpaceX“ kosminė kapsulė ketvirtadienį pakilo iš Kanaverlo Kyšulio kosmodromo JAV Floridos valstijoje. Tai jau ne pirmas kartas, kai nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios prieš metus ir dėl to kilusios milžiniškos įtampos tarp JAV ir Rusijos į kosmosą kartu skrido abiejų šalių kosmonautai. Iš tikrųjų startas buvo planuotas dar pirmadienį, tačiau dėl techninių problemų buvo nutrauktas ir atidėtas.

Į TKS atvyko keturi nauji įgulos nariai. EPA/ELTA/Scanpix nuotr.

Dabar į orbitinę stotį atvykę Stephenas Bowenas, Warrenas Hoburgas, Andrejus Fediajevas ir Sultanas al-Nijadis dirbs čia šešis mėnesius. W. Hoburgas, A. Fediajevas ir S. al-Nijadis į kosmosą pakilo pirmą kartą, o S. Bowenas – jau ketvirtą.

Šiuo metu TKS įgulą sudaro rusai Sergejus Prokopjevas, Dmitrijus Petelinis ir Ana Kikina, NASA astronautai Frankas Rubio, Nicole Mann bei Joshas Cassada ir Koichis Wakata iš Japonijos. N. Mann, J. Cassada, K. Wakata ir A. Kikina į Žemę turėtų sugrįžti po kelių dienų.

Į TKS atvyko keturi nauji įgulos nariai. EPA/ELTA/Scanpix nuotr.

Tuo tarpu S. Prokopjevo, D. Petelinio ir F. Rubio grįžimas nukeliamas, nes „Sojuz“ laive, kuriuo jie rugsėjį atvyko į TKS, aptiktas nuotėkis. Ekspertai spėja, kad jį sukėlė mikrometeoritas. Dėl to savaitgalį į TKS atvyko pakaitinis kosminis laivas, kuriuo trijulė į Žemė tikriausiai grįš tik rugsėjį, o ne kovą, kaip pradžioje planuota.

Į TKS atvyko keturi nauji įgulos nariai. EPA/ELTA/Scanpix nuotr.
Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją