Netoli Žemės skriejančių objektų tyrimų centre dirbantys mokslininkai kasdien stebi įvairių kosminių uolienų, galinčių kelti grėsmę Žemei, judėjimą.

NASA mokslininkai pateikė informaciją potencialiai pavojingus asteroidus, tačiau tuo pačiu ramina, kad jie neturėtų padaryti jokios žalos.

Pagal NASA klasifikaciją, jei asteroido plotis didesnis nei 140 metrų ir jis skrenda į Žemę arčiau nei 7,5 mln. kilometrų atstumu, ši kosminė uola laikoma potencialiai pavojinga, praneša HiTech.

Manoma, kad net 100 metrų dydžio asteroidas, atsitrenkęs į planetą, gali padaryti didelės žalos.

Jei asteroidas būtų bent 1 km pločio, jis galėtų sukelti pasaulinį kataklizmą.

Todėl NASA mokslininkai kasdien stebi netoli Žemės esančius asteroidus, kurių orbitos kertasi su Žemės orbita.

Bet kuri pakankamai didelė kosminė uola gali pakeisti savo skrydžio trajektoriją ir taip atsitrenkti į planetą. Žemės orbitos stebimos, kad būtų pasirengta tokiam įvykiui.

Tačiau mokslininkams ne visada pavyksta laiku aptikti asteroidą, galintį patekti į Žemės atmosferą.

Kaip anksčiau rašė „Focus“, taip nutiko prieš dvi savaites, kai nedidelė kosminė uoliena buvo aptikta likus vos kelioms valandoms iki jos susidūrimo su Žeme. Laimei, asteroidas buvo labai mažas.

Mokslininkų teigimu, artimiausioje ateityje vis daugiau netoli Žemės esančių asteroidų atsidurs pavojingu atstumu nuo Žemės.

Asteroidų, kurie netrukus priartės prie planetos, sąraše pavojingiausias yra 223 metrų pločio akmuo, kuris yra dvigubai ilgesnis už futbolo aikštę. Šis asteroidas dar ir praskries labai arti Žemės.

Pirmasis sąraše yra asteroidas, pavadintas 2023 CG1, kurio plotis – 32 metrai.

Ši kosminė uola yra tokia pat aukšta kaip devynių aukštų namas šeštadienį, vasario 25 d., priartėjo prie Žemės 5,8 mln. kilometrų atstumu. Šiuo metu asteroidas kosmose skrieja 23 328 km per valandą greičiu.

O sekmadienį, vasario 26 d., pro mūsų planeto orbit1 praskriejo asteroidas, pavadintas 2023 DA.

Ši uoliena yra 18 metrų pločio ir nuo Žemės buvo nutolusi 1 mln. kilometrų atstumu. Tai beveik tris kartus toliau nei Mėnulis.

Jo skrydžio greitis – 21 132 km/val.

Vasario 27-osios pirmadienis priaskries potencialiai pavojingas didžiulis 143 metrų skersmens asteroidas 2012 DK31. Ji prie Žemės priartės 4,8 mln. kilometrų atstumu.

Jo greitis yra stulbinantis – 55 944 km/val.

Vasario 28 d., antradienį, pro Žemę turėtų praskrieti 145 metrų ilgio asteroidas 2006 BE55. Tą dieną jis bus 3,5 mln. km atstumu nuo mūsų planetos, o jo skrydžio greitis – 47 936 km/h.

Ir galiausiai, lygiai po savaitės, penktadienį, kovo 3 d., pavojingiausias iš šio sąrašo asteroidas, pavadintas 2007 ED125, priartės prie Žemės 4,4 mln. km atstumu.

Jo greitis taip pat įspūdingas – 47 032 km/val.

Nors NASA mano, kad šie asteroidai realaus pavojaus nesukelia, neturėtume pamiršti, kad kosmosas yra nenuspėjama vieta ir kosminių kūnų skriejimo trajektorija visada gali pasikeisti.