Ekspertai teigia, kad šis kosminis akmuo gali padėti atskleisti dar daugiau paslapčių apie mūsų Saulės sistemą.

Į Žemės atmosferą kosminis luitas įskriejo vasario 15 dieną apie 17.00 val. vietos laiku. Sprogimas danguje užfiksuotas maždaug už 34 km virš Makaleno miesto, žvyrkelio pakraštyje, praneša LiveScience.com.

„Šis objektas buvo maždaug 0,6 m skersmens meteoras, svėręs apie 454 kg“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė NASA Meteorų stebėjimo tarnybos atstovai. Specialistai pridūrė, kad kosminis kūnas skriejo maždaug 43 450 km/val greičiu, o sprogimo galia prilygo 8 tonoms trotilo.

Anot NASA, objekto dydis ir skriejimo greitis leidžia manyti, kad kosminio luito fragmentai pasiekė žemę visiškai nesudegę.

Praėjus kelioms dienoms po įvykio, vasario 18-ąją, meteoritų medžiotojas Robertas Wardas atsekė meteorito trajektoriją remdamasis Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) meteorologinio radaro duomenimis. Vyras meteorito gabalą aptiko netoli El Sauzo, Teksaso valstijoje, praneša Amerikos meteorų stebėjimo draugija.

„Ištyrę tokius meteoritų pavyzdžius galime praplėsti savo žinias apie Saulės sistemos kilmę ir evoliuciją“, – rašė NASA.

Meteoro sprogimas danguje įvyko praėjus lygiai 10 metų po Čeliabinsko meteorito, kuris 2013 m. vasario 15 dieną sprogo Sibire, Rusijoje.

Teksase užfiksuotas meteoro sprogimas buvo trečias toks ryškus ir užfiksuotas tomis dienomis. Štai vasario 13 d. meteoras sprogo danguje virš Prancūzijos, o vasario 14 dieną – virš Italijos.

Tikėtina, kad šie meteorų sprogimai atmosferoje yra susiję su Kentauro Alfos meteorų lietumi, kasmet vykstančiu vasario mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją