Didžiausias pasaulyje aukso grynuolis buvo rastas 1869 m. vasario 5 d. Australijos Viktorijos valstijoje. Jį aptiko du kalnakasiai – Johnas Deasonas ir Richardas Oatsas, – ieškoję darbo aplinkinėse vietovėse. Pavadinimą „Sveikas atvykęs, nepažįstamasis“ gavęs grynuolis svėrė 72 kilogramus ir buvo 61 centimetro ilgio.

Įstabų radinį vyrukai atsigabeno į Danolio miestą, kad jį pasvertų tenai veikusiame banke. Deja, grynuolis buvo tokio dydžio, kad paprasčiausiai netilpo ant svarstyklių, todėl, nespėjus nė nufotografuoti, buvo suskaldytas. Vėliau pagal tada atliktus brėžinius buvo pagaminta tikslių grynuolio kopijų.

J. Deasonas ir R. Oatsas už rastą auksą nė 10 tūkst. svarų sterlingų (11,2 tūkst. eurų) negavo, na, o į gabalus suskaldytas grynuolis buvo ištirpintas ir paverstas tipiniais aukso luitais. Remiantis BBC skelbiama publikacija, šiandieną toks radinys kainuotų maždaug 2 mln. svarų sterlingų (2,2 mln. eurų).

Iš kitų kada nors rastų gigantiškų aukso grynuolių dydžiu išsiskiria „Pepita Canaa“.

Didžiausio pasaulyje aukso grynuolio kopija. Shutterstock nuotr.

Šis 60 kilogramų sveriantis aukso gabalas iki pat šių dienų išliko toks, koks buvo aptiktas 1983-iaisiais. Jį rado Julio de Deus Filho iš Brazilijos. Dabar „Pepita Canaa“ eksponuojamas ir Brazilijos Centrinio banko vertybių muziejaus „Auksiniame kambaryje“.

Gigantiškų aukso grynuolių atradimų istorijoje tam tikrą vaidmenį suvaidino besivystančios technologijos. Būtent jas tenka minėti kalbant apie „Tikėjimo ranką“.

Didžiausias pasaulyje aukso grynuolis. Scanpix/Museums Victoria / CC BY nuotr.

Šis Kevino Hillierio 1980-aisiais rastas aukso gabalas apibūdinamas kaip didžiausias grynuolis, rastas naudojant metalo detektorių. Nors buvo rasta Australijoje, dabar už daugiau nei milijoną dolerių parduota „Tikėjimo ranka“ eksponuojama viename iš Las Vegaso kazino. Teigiama, kad šį grynuolį sudaro 875 Trojos uncijos aukso.

Trojos uncijos, kaip aukso masės matavimo vienetas, buvo naudojamos iki metrinės sistemos atsiradimo ir iki šiol yra naudojamos brangiųjų metalų ir brangakmenių versle. Viena Trojos uncija atitinka 31,1 gramo.

Trojos uncijų sistema skiriasi nuo įprastesnės britų masės vienetų sistemos, pagrįstos svaru ir uncija (uncija paprastai prilyginama 28,5 gramo). Šiandien, nurodant parduodamo aukso kainą, paprastai nurodoma kaina už unciją, paprastai atitinkančią Trojos unciją.

Didžiausio pasaulyje aukso grynuolio kopija. Shutterstock nuotr.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją