Deja, bet dėl klimato kaitos tokia „fantazija“ jau tapo realybe – Šveicarijos Alpėse plinta invaziniai augalai, kurie kelia pavojų jautrioms vietinėms ekosistemoms.

Vienas iš invazinių augalų – Valė (Valais) kantone, Šveicarijoje, plintantys Opuntia genties kaktusai. Opuncija dar vadinama dygliuotąja kriauše (Opuntia, Prickly pear).

Kaktusai aptinkami ir Šveicarijos Alpėse.

Būtent ši kaktusų rūšis yra paplitusi ten, kur labai saulėta, šilta ir sausa. Tad nieko nuostabaus, kad sumažėjusi sniego danga ir šylantis klimatas Alpėse tampa vis patrauklesnis šiai invazinei kaktusų rūšiai.

Įprastai jie aptinkami karšto ir sauso klimato zonose, o iš Amerikos, kuri ir yra jų tėvynė, į Europą atkeliavo prieš maždaug 250 metų.

„Šie kaktusai taip išplito, kad užima iki trečdalio jiems tinkamos žemės ploto“, – teigia biologas Yann Triponez iš Valė kantono gamtos apsaugos tarnybos.

Iki šiol kantone buvo aptiktos devynios invazinės rūšys, iš kurių keturios yra itin pavojingos vietinėms ekosistemoms. Jų plitimas daro žalą vietinei florai ir kelia grėsmę biologinei įvairovei.

„Ten, kur prisidaugina šių kaktusų, niekas kitas nebeauga. Kiekviena kaktuso pagalvėlė uždengia dirvą ir neleidžia augti kitiems augalams“, – tikino T. Triponezas.

Ledynai Alpėse

Klimatui šylant ir Alpėms tampant karštesnėmis, vietinių augalų vegetacijos periodas ilgėja, mažėja sniego danga. Tuo tarpu invazinėms kaktusų rūšims tai – puiki žinia.

„Opuncijos mėgsta karštą klimatą, tačiau ištveria žemesnę nei -15 laipsnių Celsijaus temperatūrą. Tačiau jos negali pakęsti drėgmės – joms patinka sausas dirvožemis ir jos nemėgsta sniego dangos“, – teigė geologijos profesorius ir botanikas Peteris Oliveris Baumgartneris.

Tad dėl klimato kaitos Alpių kalnuose mažėjanti sniego danga atveria vis daugiau ir daugiau vietų invazinėms rūšims plisti.

Kaktusai aptinkami ir Šveicarijos Alpėse.

Neseniai atlikto tyrimo metu nustatyta, kad pastaraisiais metais kasmet iškrintanti sniego danga Alpėse išsilaikė daugiau kaip mėnesiu trumpiau nei istoriniai vidurkiai, o tai yra „precedento neturintis sumažėjimas per pastaruosius šešis šimtmečius“.

Tuo tarpu invaziniai kaktusai Alpėse gali pasilikti ilgam – opuncijos turi ilgą, skvarbią ir plačią šaknų sistemą, todėl jas gali būti sunku išnaikinti.

„Apriboti jų plitimą įmanoma, bet nemanau, kad pavyks jų visiškai atsikratyti, – reziumavo P. O. Baumgartneris.

Ledynai Alpėse

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)