Šis Urano žiedas yra "nepaprastai panašus" į Saturno išorinį žiedą, kurį, kaip praėjusią savaitę patvirtino mokslininkai, tikriausiai suformavo vienas tos planetos palydovų Enceladas.

Kaip ir Saturno žiede, Urano žiede yra mažas palydovas - Mabas, tačiau jis yra pernelyg mažas ir pernelyg šaltas, kad iš jo veržtųsi ledo dalelių geizeris kaip Encelade, kuris, kaip manoma, tokiu būdu prisideda prie žiedo formavimosi.

"Išorinis Saturno žiedas yra žydras, o jo šviesiausiame taške yra Enceladas. Uranas yra nepaprastai panašus, jo žydrasis žiedas yra iškart virš Mabo orbitos", - sakė viena tyrimo grupės vadovių, Kalifornijos universiteto Berklyje astronomijos profesorė Imke de Pater.

"Mano nuomone, nėra jokios tikimybės, kad žydrąjį žiedą suformavo geizeris. Nežinome, kokia jo dalelių sudėtis", - pridūrė I.de Pater, kurios straipsnis spausdinamas žurnalo "Science" penktadienio numeryje.

Mabas turbūt yra padengtas į ledą sušalusiu vandeniu, kaip ir kiti Urano palydovai, bet tai neturi nieko bendra su žiedo spalva. "Jos yra žydros dėl to, kad tai - labai mažos dalelės. Dėl tos pačios priežasties ir dangus yra žydras. Mažytės dalelės išsklaido šviesą kaip mėlyną", - telefonu sakė I.de Pater.

Dauguma kitų žiedų aplink Saulės sistemos planetas yra raudoni - tai taip pat nulemia juos sudarančių dalelių dydis. Štai kodėl išorinis Urano žiedas taip ilgai buvo nepastebėtas - mokslininkai jo ieškojo infraraudonųjų spindulių diapazone.

Mokslininkai mano, kad ant Mabo paviršiaus nukrintantys meteoritai išmeta daleles, kurių mažosios nutolsta ir galiausiai formuoja žiedą.

Išorinis Urano žiedas buvo pastebėtas tik palyginus teleskopu Havajuose gautus infraraudonajam diapazonui artimus atvaizdus ir matomos šviesos diapazono nuotraukas, kurias padarė orbita aplink Žemę skriejantis teleskopas "Hubble".

Dabar astronomai ieško ir kitų planetų, įskaitant Marsą, žiedų. Žiedus lengviau pastebėti, kai jie matomi iš šono. Urano žiedai taip bus matomi 2007 metais - tada jie atrodys 100 kartų ryškesni.

Kitame straipsnyje, kurį išspausdino "Geophysical Research Letters", rašoma, kad gerai matomame Saturno A žiede dalelių yra daugiau nei manyta iki šiol.

Šiuo metu aplink Saturną skriejančio kosminio aparato "Cassini-Huygens" padarytuose ultravioletinio diapazono atvaizduose matyti, kad šis žiedas yra 35 kartus tankesnis nei manyta.

Kolorado universiteto mokslininkų grupė nustatė, kad žiedą sudarančių dalelių dydis yra nuo dulkelės iki autobuso dydžio.

Tas pats kosminis aparatas padėjo mokslininkams atrasti geizerį Encelade, todėl spėjama, kad po užšalusiu šio palydovo paviršiumi gali būti skysto vandens.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją