Dėl savo išvaizdos, t.y. įvairių griovelių ir į juos pripustyto rudo smėlio, meteoritas buvo pavadintas „Cacao“ – Kakava.

Meteoritas Marse, pavadintas Cacao. NASA/JPL-Caltech

Ši meteoritą marsaeigis aptiko sausio pabaigoje tyrinėdamas Gale'o kraterį. Tiesa, iš pradžių „Curiosity“ misijos komanda, esanti Žemėje, nebuvo visiškai tikra, ar tai yra meteoritas.

Meteoritas Marse, pavadintas Cacao. NASA/JPL-Caltech

„Akmuo, prie kurio sustojo marsaeigis, yra vienas iš kelių labai tamsios spalvos luitų šioje teritorijoje. Ir panašu, kad jie yra atkeliavę iš kitur, tad mes juos vadiname „svetimais akeminims“, – teigė misijos valddymo inžinierė Ashley Stroupe iš NASA JPL.

Anot jos, prireikė išsamesnių tyrimų, kurių metu paaiškėjo, ar šis akmuo yra „vietinis“, tačiau paveiktas atmosferos, ar, vis dėlto, tai yra meteoritas.

Meteoritas Marse, pavadintas Cacao. NASA/JPL-Caltech

Vėliau paaiškėjo, kad akmeninis objektas be abejonės yra meteoritas, sudarytas daugiausia iš geležies ir nikelio.

Jo dydis – apie 30 cm.

Marsaeigio valdymo komanda taip pat pasidalijo vaizdais, kuriuose užfiksuoti anksčiau rasti meteoritai – vienas iš jų yra „Egg Rock“ (Akmuo kiaušinis), kitas – „Lebanon“, tačiau neoficialiai vadinamas „The Beast“ („Pabaisa“).

Meteoritas Marse, pavadintas Egg Stone. NASA/JPL-Caltech
Meteoritas Marse, pavadintas Lebanon, The Beast. NASA/JPL-Caltech
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją