Palydovas, kodiniu pavadinimu KOSMOS 2499, subyrėjo šių metų sausio 3-ąją, praneša JAV kosmoso pajėgų padalinys (18th Space Defense Squadron), atsakingas už žmogaus sukurtų objektų stebėjimą Žemės orbitoje, praneša space.com.

Remiantis JAV kosmoso pajėgų pateiktais duomenimis, orbitoje pasklido mažiausiai 85 palydovo nuolaužos, kurios yra sekamos antžeminės įrangos. Tuo pačiu pasklido ir gerokai daugiau smulkių, taip pat pavojingų, nuolaužų. Visos šios nuolaužos šiuo metu skrieja 1169 km aukštyje Žemės orbitoje. Skaičiuojama, kad prireiks šimtmečio ar net daugiau, kol šios nuolaužos priartės prie Žemės atmosferos ir joje sudegs.

Kokia buvo šio kosminio rusiško įrenginio paskirtis ir sudyrėjimo priežastis, JAV kosmoso pajėgos nepranešė.

Vis dėlto, remiantis apie Rusijos kosmoso projektus informuojančios svetainės russianspaceweb.com duomenimis, kuriuos cituoja space.com, paslaptingas palydovas KOSMOS 2499 į orbitą buvo išskeltas 2014-aisiais kartu su trimis „Rodnik“ kariniais palydovais, kuriuos išskraidino rusiška „Rockot“ raketa.

Apie palydovo KOSMOS 2499 paleidimą tuo metu Rusijos tarnybos nepranešė. Tuo tarpu JAV palydovų sekimo įranga iš karto po paleidimo, šį palydovą užfiksavo kaip kosmoso nuolaužą, pavadinimu „Object E“ (Objektas E).

Kosminės šiukšlės Žemės orbitoje. ESA/NASA nuotr.

Tačiau retrukus „nuolauža“ ėmė atlikinėti manevrus – po paleidimo orbitoje ji priartėjo prie skriejančios raketos „Rockot“ pakopos „Briz-M“.

Palydovus ir nuolaužas orbitoje stebinčios JAV tarnybos 2014-ųjų spalio pabaigoje perklasifikavo „Objektą E“ iš „nuolaužos“ į „krovinį“. Tąsyk jam buvo suteiktas kodinis pavadinimas „KOSMOS 2499“. Šio objekto skriejimo trajektorija orbitoje JAV kariuomenės institucijų buvo tikrinama 3-4 kartus per dieną, rašo space.com.

Paaiškėjo, kad per kelias savaitės, t.y. nuo 2014-ųjų lapkričio 9 iki 25 dienos, KOSMOS 2499 prie pakopos Briz-M priartėjo nuo 760 metrų iki 530 metrų.

Kosminės šiukšlės Žemės orbitoje. ESA/NASA nuotr.

Tokie manevrai sukėlė spekuliacijas, jog KOSMOS 2499 ir kitas panašus rusiškas objektas, kodiniu pavadinimu KOSMOS 2491 (paleistas orbitoje 2013-ųjų gruodį), buvo karinių technologijų testavimo įrenginiai, skirti pasivyti kitą palydovą orbitoje ir, galbūt, jį neutralizuoti.

Po tokių spekuliacijų tuometis Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ vadovas Olegas Ostapenko 2014-ųjų gruodį vykusios konferencijos metu mėgino paneigti tokius gandus, neva tai Rusijos kosmoso agentrūros ir Rusijos mokslų akademijos bendrai sukurti palydovai, kurių paskirtis yra taiki ir jie naudojami tik edukacijos tikslais.

Nepaisant to, palydovas KOSMOS 2499 dar kelerius metus buvo aktyvus – pastarojo manevrai buvo užfiksuoti 2017-aisiais.

Tačiau, kaip pranešė JAV kosmoso pajėgos, palydovas KOSMOS 2499 jokių funkcijų nebeatlieka – iš jo teliko kosminių šiukšlių krūva, kuri kelia pavojų kitiems.

Kosminės šiukšlės Žemės orbitoje. ESA/NASA nuotr.

Remiantis Europos kosmoso agentūra, Žemės orbitoje yra apie 36500 didesnių nei 10 cm skersmens kosminių šiukšlių. Tokie objektai yra pakankamo dydžio, kad juos būtų galima stebėti antžemine įranga.

Tuo tarpu smulkesnių nuolaužų – šimtai milijonų. Net ir smulkiausia kosminė šiukšlė, skriejanti 28 000 km/h greičiu, gali pridaryti daug žalos kosminiams palydovams, teleskopams ar Tarptautinei kosminei stočiai bei joje misiją vykdantiems astronautams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)