Čapultepeko zoologijos sodo ekspozicijoje galima apžiūrėti akvariume gyvenančius aksolotlius. Zoologijos sodo gamtosaugos centras siekia atkreipti dėmesį į vien tik Meksikoje gyvenančių gyvūnų saugojimą; jie nyksta, nes žmonės naikina jų gyvenamas vietas.

Jau ne vieną dešimtmetį mokslininkus žavi išskirtiniai aksolotlių ypatumai – šiems gyvūnams atauga nutrauktos galūnės, atsinaujina kūno audiniai, net širdis ir smegenys atsinaujina. Be to, jie gali kvėpuoti plaučiais ir žiaunomis arba įkvėpti deguonį oda, todėl jie labai jautriai reaguoja į užterštą vandenį.

 Aksolotlių organizmas pasižymi išskirtiniais ypatumais, kurie patraukė mokslininkų dėmesį.

Čapultepeko zoologijos sodo Laukinės gyvūnijos ir augalijos saugojimo departamento vadovas Fernandas Gualas teigė: „Tai – vieni iš nedaugelio gyvūnų, kuriems regeneruojasi oda, raumenys, kaulai, kraujagyslės, nervai, širdis, smegenys... Šie ypatumai traukia žmonių dėmesį, tyrinėjami atsinaujinimo mechanizmai, tikimasi, kad vieną dieną bus galima pritaikyti šiuos atsinaujinimo mechanizmus žmonėms.“

Anksčiau aksolotliai gyveno ir klestėjo Chočimilko pelkinguose kanaluose – paskutinėje išlikusioje actekų laikų didelės kanalų sistemos atšakoje.

Tačiau plečiantis miestams, didėjant vandens taršai, užveisus naujų žuvų rūšių, kurios minta jaunais aksolotliais, šios salamandros atsidūrė ties išnykimo riba. Šiaip ar taip, Chočimile tebėra 11 proc. Meksikos bioįvairovės. Visoje šalyje yra 370 amfibijų rūšių, Meksika su šiais duomenimis yra penkta pasaulyje. Atsidarius muziejui, buvo akivaizdu, kad aksolotliai iš karto sulaukė lankytojų dėmesio.

 Aksolotlių organizmas pasižymi išskirtiniais ypatumais, kurie patraukė mokslininkų dėmesį.

„Visos gyvūnų rūšys egzistuoja ne šiaip sau. Aksolotliai, kurių skaičius pastaraisiais metais sumažėjo, yra pelkių gyventojai. Aksolotliai tikrai nusipelno dėmesio. Mes vadiname juos pelkių ambasadoriais. Juos pavyko išsaugoti tik todėl, kad saugomos pelkės, kuriose yra didžiulė gyvūnijos įvairovė“, – sakė F. Gualas.

Pasak actekų legendos, maištingas dievas Ksolotlis pasivertė aksolotliu slėpdamasis, kad jo nepaaukotų kiti dievai. Deja, jį vis tiek surado ir nužudė. Patiekalų iš aksolotlių visada patiekdavo prie actekų karalių šventes. Aksolotliai gyvena pietiniame Chočimilko regione, tiesa, Gualio teigimu, visoje Meksikoje yra dar 16 aksolotlių rūšių, visi jie – „pelkių ambasadoriai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją