Ir nors tai tik sutapimas, tačiau labai žavingas – apskrita įgriuva suformavo tarsi galvos formą, du krateriai – akis, o viduryje – lyg nosį ir nasrus.

Remiantis Arizonos universiteto pranešimu, įsivaizduojamo lokio snukis ir žandikaulis sudaryti iš struktūriškos „V“ formos įgriuvos, kuri gali būti vulkaninės kilmės.

Meškučio veido formą primenantis Marso paviršiaus reljefas. NASA/JPL-Caltech/UArizon nuotr.

Tuo tarpu apskritimą (veido formą) suformavusi įgriuva galėjo atsirasti dėl per ilgą laiką krateryje nugulusių ir vėliau įgriuvusių nuosėdų sluoksnio.

Marse tai ne pirmas atvejis, kai užfiksuotas „veidas“. 1976 metais kosminis zondas „Viking 1“ įamžino Marso paviršiaus reljefą, kuris buvo panašus į žmogaus veidą.

1976 metais kosminis zondas „Viking 1“ įamžino Marso paviršiaus reljefą, kuris buvo panašus į žmogaus veidą. NASA/JPL-Caltech/UArizon nuotr.

Šyptelėjo ir Saulė

Primename, kad visai neseniai Žemės gyventojus stebino ir dariniai Saulėje. Praėjusių metų spalio pabaigoje Saulė šyptelėjo atsisukusi tiesiai į Žemę – bent jau taip galėjo pasirodyti naujausioje NASA SDO nuotraukoje.

Saulės šypsnis rodo dėmes, iš kurių išsiveržė plazmos pliūpsniai.

Tačiau šis šypsnis Žemei nieko gero nežadėjo – po apgaulinga Saulės šypsena slypėjo artėjanti geomagnetinė audra.

Trys Saulės dėmės, kurios šiuo atveju tarsi iliuzija suformuoja įsivaizduojamą šypseną, pratrūko ir į kosmoso erdvę paleido plazmą. Šių dalelių greitis kosmose siekia apie 3 mln. km/val. Mūsų planetą pasiekusios dalelės sukelia geomagnetines audras.

Saulės šypsnis rodo dėmes, iš kurių išsiveržė plazmos pliūpsniai.

Kodėl mes matome „veidus“?

Įvairiuose daiktuose ar objektuose įžiūrėti žmogiškus bruožus – tai pareidolija. Iš graikų kalbos kilęs terminas (para – „klaidingas“ + eidos – „atvaizdas“) – tai sensorinis psichologinis reiškinys, kai atsitiktinai susiformavęs vaizdas suprantamas kaip konkretaus žinomas objektas. Tipiškas pavyzdys – debesys, kuriuose galima įžiūrėti įvairių figūrų, primenančių veidus, gyvūnus ir t.t.

MRO kosminis zondas. NASA/JPL-Caltech/UArizon nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją