Remiantis duomenimis, kuriuos pateikė skrydžių stebėjimo platforma flightradar24.com, Iš pradžių orlaivis skraidė Lenkijoje – suko ratus palei Baltarusijos sieną nuo Balstogės iki Liublino.

NATO žvalgybinis lėktuvas Boeing E-8C Joint STAR lėktuvas ratus suko Lietuvoje ir Lenkijoje palei Baltarusijos sieną. US AF nuotr.

Vėliau orlaivis pasuko Lietuvos link ir kelis kartus praskrido visai šalia Vilniaus. Pavakarę NATO žvalgybinis lėktuvas išskrido atgal į Vokietiją.

NATO žvalgybinis lėktuvas Boeing E-8C Joint STAR lėktuvas ratus suko Lietuvoje ir Lenkijoje palei Baltarusijos sieną. flightradar24.com iliustr.

Kuo ypatingas šis orlaivis?

Kaip rašo JAV Karinės oro pajėgos, žvalgybinis lėktuvas „Boeing E-8C Joint Stars“ yra orlaivio „Boeing 707-300“ modifikacija. E-8C „Joint Surveillance Target Attack Radar System“, (sutrumpintai „Joint STARS“), yra karinių operacijų valdymo, vadovavimo, kontrolės, stebėjimo ir žvalgybos platforma.

Pagrindinė jos misija – teikti sausumos ir oro pajėgų vadams antžeminio stebėjimo duomenis, kurie padeda vykdyti operacijas, parinkti taikinius, uždelsti, sutrikdyti ir sunaikinti priešo pajėgas.

Ryškiausias ir išskirtinis išorinis orlaivio elementas – 8 metrų ilgio radaras po priekine fiuzeliažo dalimi.

NATO žvalgybinis lėktuvas Boeing E-8C Joint STAR lėktuvas ratus suko Lietuvoje ir Lenkijoje palei Baltarusijos sieną. US AF nuotr.

E-8C radaro ir kompiuterio posistemės gali rinkti ir perduoti išsamią karo lauko informaciją apie antžemines pajėgas. Ši informacija beveik realiuoju laiku perduodama į bendrąsias kariuomenės ir jūrų pėstininkų korpuso antžemines stotis ir kitus antžeminius valdymo, kontrolės, ryšių, kompiuterių ir žvalgybos mazgus.

Radaro apžvalgos laukas apima beveik 50 000 kvadratinių kilometrų (Lietuvos plotas yra kiek daugiau nei 65 tūkst. kv. km) ir gali aptikti taikinius, esančius už daugiau nei 250 kilometrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)