„Sojuz MS-23“ bus paleistas 2023 metų vasario 20 dieną bepiločiu režimu“, – pranešė Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“.

Kosminis laivas „Sojuz MS-22“, kuriuo buvo planuojama į Žemę sugrąžinti rusų kosmonautus Sergejų Prokopjevą ir Dmitrijų Peteliną, taip pat NASA astronautą Franką Rubio, buvo pažeistas atsitrenkus nedideliam kosminiam kūnui (meteoritui), trečiadienį pranešė „Roskosmos“, atmesdama techninio gedimo galimybę.

Y. Borisovas išreiškė padėką JAV už pagalbą incidento TKS metu.

Dabar jų kosminė kapsulė turės grįžti be įgulos, pranešė kosmoso agentūra.

„Sojuz MS-22“ turi nusileisti į Žemę be įgulos“, – sakė „Roskosmos“ po to, kai praėjusį mėnesį sugadinus kosminę kapsulę įvyko aušinimo skysčio nuotėkis.

Šiuo metu TKS yra septyni žmonės. Kadangi raketa „MS-22“ dabar pripažinta netinkama, tai reiškia, kad TKS turi tik vieną „gelbėjimosi valtį“, galinčią gabenti keturis žmones, jei prireiktų ją evakuoti.
„Roskosmos“ ir NASA anksčiau teigė, kad nuotėkis nekelia jokio pavojaus laive esantiems žmonėms.

TKS pavojų sukėlė rusiškos raketos nuolauža.

Erdvėlaivis pradėjo purkšti aušinimo skystį į kosmosą gruodžio 14 dieną, o dramatiškuose NASA filmuotuose vaizduose buvo matyti, kaip iš galinės jo dalies sklinda baltos dalelės, panašios į snaiges.

„MS-22“ rugsėjo mėnesį į TKS skraidino rusų kosmonautus D. Peteliną, S. Prokopjevą ir NASA astronautą F. Rubio. Jų misija pratęsiama, ir dabar jie grįš į Žemę „MS-23“ laivu, pranešė „Roskosmos“.

Kosmosas išliko reta Maskvos ir Vašingtono bendradarbiavimo sritimi nuo pat Rusijos karo Ukrainoje pradžios ir po to sekusių Vakarų sankcijų Rusijai.

TKS buvo paleista 1998 metais, kai, pasibaigus Šaltojo karo laikų kosmoso lenktynėms, išaugo JAV ir Rusijos bendradarbiavimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)