Keistą radinį šiais metais pastebėjo tyrimų laivas „Nautilus“, kuris tuo metu tyrinėjo Liliʻuokalani kalvagūbrį Papahānaumokuākea jūriniame nacionaliniame paminkle.

Papahānaumokuākea jūrinis nacionalinis paminklas – viena iš didžiausių jūrinių saugomų teritorijų pasaulyje, ji didesnė nei visi Jungtinių Valstijų nacionaliniai parkai kartu sudėjus, o kol kas pavyko ištirti vos 3 proc. jos dugno, tad neabejotinai nauji atradimai dar laukia.

Vandenynų tyrinėjimų fondo specialistai drąsiai nėrė į nežiną, slypinčią daugiau nei 3000 metrų gylyje, o geriausia ir smagiausia dalis yra ta, kad procesą gali stebėti visi norintys.
2022 metų balandį „YouTube“ platformoje buvo pasidalinta ryškiausiais ekspedicijos momentais. Vienas iš jų – kai mokslininkai po vandeniu netikėtai pastebėjo „geltonų plytų kelią“.
„Ar tai kelias į Atlantidą?“, – girdimas vienas mokslininko balsas.

„Čia geltonų plytų kelias?“, – klausia kitas balsas.

„Labai keista. Ar jūs juokaujate? Čia gi tikra beprotybė“, – konstatuota trečias.

Nors tas „geltonų plytų kelias“ ir driekiasi tūkstančių metrų gylyje vandenyno dugne, Nootkos povandeninės viršukalnės dugne aptikta plokštuma atrodo stebėtinai sausai. Radijo ryšiu komanda pažymi, kad paviršius atrodo kaip „perkepusi plutelė“, kurią tarsi norėtųsi nulupti.

Vienoje atkarpoje vulkaninės kilmės paviršius sutrūkinęs taip, jog iš pirmo žvilgsnio primena plytas.

„Šie unikalūs įtrūkimai greičiausiai nulemti temperatūrų skirtumų per daugybę lavos išsiveržimų“, – teigiama prieraše prie vaizdo įrašo.

Iš pirmo žvilgsnio vaizdas tikrai primena plytų kelią, vedantį mįslinga kryptimi. Tam tikra prasme šiame teiginyje yra šiek tiek tiesos — galimas dalykas, kad šis radinys mokslininkus nuves prie dar svarbesnių atradimų.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją