Olehas yra profesionalus karys, jo kairę ranką puošia tatuiruotė „Pugnare cum gladio“. Šis lotyniškas užrašas reiškia „Kovoju kalaviju“. Anot Oleho, prie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jis prisijungė kaip savanoris dar 2014-aisiais, kai prasidėjo Rusijos invazija į Krymą. Šių metų pradžioje jis vėl paėmė ginklą į rankas, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui užpuolus jo gimtinę.

„Tai mūsų šalis. Esu ukrainietis, o jie įsiveržė į mūsų šalį. Man net nereikėjo svarstyti karinės tarnybos klausimo, viskas įvyko automatiškai. Neturėjau kito varianto“, – sakė Ukrainos karys Olehas.

Nuo konflikto pradžios praėjus keletui mėnesių, jis buvo sunkiai sužeistas rusų pajėgų – neteko dešinės rankos, buvo sužalota ir dešinė akis. Ukrainoje jis buvo nugabentas į ligoninę ištiktas komos, o vėliau nuskraidintas į Meksiką.

Pastaruosius tris mėnesius Olehas praleido šioje šalyje bendradarbiaudamas su „Human Assistive Tehcnologies“ – medicinos technologijas gaminančia įmone, kurią įkūrė kolumbietis Alvaro Riosas. Ukrainietis fiziškai ruošėsi specialiam jam pritaikyto bioninio rankos protezo pritaisymui.

„Tai negalia, jiems buvo sunku. Atvykę į Meksiką, galūnių netekę Ukrainos kariai iš pradžių netgi gėdijosi, nenorėjo fotografuotis. Laimei, yra nuostabių technologijų. Dabar jie jausis kaip „robokopai“, turės bionines rankas“, – pasakojo ukrainiečių diasporos Meksikoje narė Ilona.

Olehas ir kitas ukrainietis Danyla, savanoris, atsisakęs duoti interviu, buvo pirmieji, gavę protezus vykdant šią programą. Pratindamasis prie protezo, Olehas boksuojasi, o Danyla robotiniais pirštais gniaužia kišeninį peilį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją