„Perduokite linkėjimus visai Amerikos komandai. Šioje situacijoje jie pasirodė esą labai verti mūsų pagarbos ir ištiesė mums pagalbos ranką, – sakė Jurijus Borisovas, kreipdamasis į TKS esančią Rusijos įgulą. – Tačiau tikiuosi, kad ateityje susitvarkysime patys.“

Y. Borisovas išreiškė padėką JAV už pagalbą incidento TKS metu.

„Jūs rodote pavyzdį visam pasauliui, kaip dirbti kartu sudėtingiausioje ir sunkiausioje situacijoje. Tegul iš jūsų mokosi daugelis politikų“, – pridūrė jis, pasak „Roskosmos“ išplatinto pokalbio nuorašo.

Po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą ir po to sekusių Vakarų sankcijų Kremliui kosmosas išliko viena iš retų sričių, kur Maskva ir Vašingtonas vis dar bendradarbiauja.

TKS buvo pradėta eksploatuoti 1998 metais, kai po Šaltojo karo metu vykusių pirmavimo kosmose lenktynių JAV ir Rusija ėmė glaudžiau bendradarbiauti.

Y. Borisovas išreiškė padėką JAV už pagalbą incidento TKS metu.

Rusų kosmonautai Sergejus Prokopjevas ir Dmitrijus Petelinas, taip pat JAV astronautas Frankas Rubio (Frankas Rubijus) raketa „Sojuz“ į TKS išskrido rugsėjo 21-ąją iš Kazachstano.

Planuojama, kad į Žemę jie grįš kovą.

Dėl aušinimo skysčio nuotėkio, apie kurį pranešta praėjusį ketvirtadienį, paskutinę minutę buvo atšauktas įprastas dviejų rusų išėjimas į atvirą kosmosą. Tai taip pat gali turėti įtakos trijų įgulos narių grįžimui į Žemę.

Y. Borisovas išreiškė padėką JAV už pagalbą incidento TKS metu.
Y. Borisovas išreiškė padėką JAV už pagalbą incidento TKS metu.

„Tikiuosi, kad nedidelis incidentas su temperatūros kontrolės sistema neturėjo įtakos jūsų nuotaikai ir savitvardai“, – sakė J. Borisovas.

„Tikėkimės, kad jūsų misija bus įvykdyta, kaip planuota“, – teigė agentūros vadovas.

„Roskosmos“ ir JAV kosmoso agentūra NASA nurodė, kad nuotėkis iš erdvėlaivio „Sojuz MS-22“ nesukėlė jokio pavojaus TKS esantiems žmonėms.

Pirmadienį „Roskosmos“ pranešė, kad po pradinio temperatūros pakilimo ji „stabilizavosi“ ir siekia maždaug 30 laipsnių Celsijaus.

Pranešime priduriama, kad nuotėkio priežastis nustatinėjama, o speciali komisija įvertins, ar kapsulę bus galima panaudoti astronautui ir kosmonautams parskraidinti į Žemę.

J. Borisovas sakė, kad jei „Sojuz MS-22“ bus pripažintas netinkamu šiai misijai, į TKS teks siųsti kitą kosminį laivą.

Spalį erdvėlaiviu „SpaceX“ į stotį buvo nuskraidinti NASA astronautai Joshas Cassada (Džošas Kasada) ir Nicole Mann (Nikol Man), Japonijos astronautas Koichi Wakata (Koičis Vakata) ir Rusijos kosmonautė Ana Kikina.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)