Kaip praneša „Roscosmos“, prie Tarptautinės kosminės stoties (TKS) prisišvartavusiame Rusijos kosminiame laive „Sojuz MS-22“, trečiadienį buvo aptiktas smarkus aušinimo skysčio nuotėkis. Tuo metu ekspedicijos „Expedition 68“ kosmonautai Sergejus Prokopjevas ir Dmitrijus Petelinas ruošėsi beveik septynias valandas trukusiančiam išėjimui į atvirą kosmosą. Ekstraeuklidinė veikla (EVA) buvo nutraukta po to, kai abu kosmonautai jau buvo apsirengę skafandrus ir pradėjo mažinti slėgį šliuzo šachtoje.

Avarija TKS

TKS išorėje esančios kameros rodė, kad kosmonautams grįžtant į pagrindinį stoties korpusą iš „Sojuz“ kapsulės į kosmosą nuolat plūdo suledijusio aušinimo skysčio srovė.

Ketvirtadienį „Roscosmos“ savo „Telegram“ kanalu išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad „preliminariais duomenimis, buvo pažeista pilotuojamo erdvėlaivio „Sojuz MS-22“ prietaisų ir surinkimo skyriaus išorinė danga“. Laimei, pavojaus įgulai nėra, TKS dirbantys astronautai yra saugūs.

Avarija TKS

Remiantis pranešimu, po vizualinės apžiūros metu buvo patvirtino aušinimo skysčio nuotėkis, todėl buvo nuspręsta nutraukti TKS Rusijos segmento įgulos narių Sergejaus Prokopjevo ir Dmitrijaus Petelino suplanuotą išėjimą į atvirą kosmosą.

„Šiuo metu visos TKS ir laivo sistemos veikia normaliai, įgula yra saugi. Išanalizavus situaciją bus priimtas sprendimas dėl tolesnių tiek specialistų Žemėje, tiek TKS Rusijos segmento įgulos narių veiksmų.“, – tęsiama pareiškime.

Ketvirtadienį NASA paskelbė ir toliau dirbs kartu „Roscosmos“.

Avarija TKS

„Kosminėje stotyje esantys įgulos nariai yra saugūs ir nuotėkio metu jiems negrėsė joks pavojus“, – pranešė NASA.

Kol kas neaišku, kaip nuotėkis ir laivo „Sojuz“ pažeidimai paveiks planuojamą 2023 m. kovo mėn. įgulos MS-22, kartu ir NASA astronauto Franko Rubio, sugrįžimą į Žemę.

Nei NASA, nei „Roscosmos“ nepateikė jokių užuominų apie tai, ar MS-22 kapsulė, turėjusi parskraidinti Rubio, Peteliną ir Prokopjevą namo, yra tinkama skrydžiui po akivaizdžiai didelio aušinimo skysčio nuotėkio. Taip pat nežinoma, ar dėl nuotėkio nenukentėjo visa TKS arba šalia MS-22 prisišvartavęs krovininis erdvėlaivis „Cygnus“.

Avarija TKS

Kosmoso agentūros nenurodė, koks konkretus aušinimo skystis ištekėjo iš „Sojuz“ transporto priemonės, tačiau amoniakas – įprastas erdvėlaivių aušinimo skystis – gali būti pažeisti daugeliui metalų.

Šaltiniai: