Kinijoje esančio Vuhano universiteto absolventai laimėjo „Huawei“ kibernetinio saugumo inovacijų konkursą, pademonstravę paltą, kurio kamufliažiniai raštai gali paslėpti žmogaus tapatybę nuo dirbtinio intelekto kamerų, rašo Vice.com.

Huawei konkurso nugalėtojai teigia, kad tas raštas pats buvo sukurtas naudojant dirbtinį intelektą. Visa rašto ant audinio esmė – šviesos atspindys, kad stebėjimo kameros negalėtų atpažinti žmogaus kontūrų. Tas raštas sugeba apgauti ir išmaniųjų kamerų infraraudonųjų spindulių jutiklius, nes iškreipia žmogaus šiluminį siluetą.

„InvisDefense“ kūrėjai yra įsitikinę, kad rado patikimą būdą apeiti žmonių atpažinimo technologiją. Inžinieriai išbandė savo išradimą miesto apsaugos kamerose. Pagal testo rezultatus paaiškėjo, kad aptikimo tikslumas sumažėjo 57 proc.

Yra žinoma, kad Kinija turi labai išvystytą DI vaizdo stebėjimo sistemą. Daugelis piliečių mano, kad tokiu būdu valstybė kišasi į jų privatų gyvenimą. Ateityje kūrėjai ketina sukurti DI kameroms „nematomus“ objektus – galbūt pavyks paslėpti net ir automobilius. Tiesa, mokslininkai pripažįsta, kad jų technologija nėra tobula ir toliau ieško efektyviausių „InvisDefense“ raštų ir medžiagų.